Nieuwe aanwinsten in de OF tijdschriftencollectie

1 januari 2015

Onze kennismaking met Skeptiker, het tijdschrift voor wetenschap en kritisch denken, leverde twee exemplaren voor de thematische verzamelingen op. Skeptiker 4/1999 staat met het hoofdartikel in het teken van optisch bedrog en heeft bovendien een titelzijde met een bekend plaatje uit de wereld van optische illusies. De dame op de foto kijkt geconcentreerd naar een grote afbeelding met ogenschijnlijk een patroon van willekeurig gepositioneerde zwarte vlekken op een witte ondergrond.

Nieuwe aanwinsten in de OF tijdschriftencollectie

Skeptiker

Op de achtergrond is een snuffelende Dalmatiër herkenbaar. In het hoofdartikel beschrijft de bekende auteur Rainer Wolf onder de titel “Het elfde gebod: Je moet je niet laten bedriegen!” een zeer interessante bijdrage over zien, waarnemen en illusies. Ook andere artikelen over bewuste en onbewuste waarnemingen geven deze uitgave van Skeptiker extra waarde.

Nieuwe aanwinsten in de OF tijdschriftencollectie - 2

Het tweede tijdschrift (Skeptiker 3/2009) beschrijft gedetailleerd het inquisitieproces tegen Galileo Galilei. Een omstreden historische gebeurtenis tussen ratio en religie. Deze uitgave van Skeptiker maakt deel uit van de thematische tijdschriftenverzameling Wetenschappers, telkens in relatie tot de interessegebieden zien, waarnemen, optica en 3D. De verklaringen over ons zonnestelsel en de positie van de aarde daarin van onder andere Copernicus, Brahe en Kepler zijn door Galileo Galilei bestudeerd en dankzij de uitvinding van de telescoop verder uitgewerkt.

Het eerste gebruik van de telescoop had grote invloed op ons beeld van de kosmos. Galilei publiceerde zijn observaties en verklaringen, die door de kerk van toen scherp werden veroordeeld. In 1633 werd het oordeel “schuldig” uitgesproken en Galilei kreeg huisarrest. Auteur Pierre Leich heeft een boeiende bijdrage geschreven over een belangrijke vertegenwoordiger van de moderne astronomie. Het tijdschrift bevat bovendien bijdragen met een parawetenschappelijke achtergrond. Informatie over de publicatie Skeptiker (ISSN 0936-9244) is te vinden op de site www.skeptiker.de.


Gerelateerde artikelen