Nieuwe kijk op samenspel tussen figuur en figuratie

8 augustus 2014

De hedendaagse discussies over de specifieke kwaliteit en plaats van het visuele in het dagelijks leven en in onze multimediale beeldmaatschappij geven aksenten aan de begrippen figuur en het figuratieve bij onze visuele waarnemingen.

Nieuwe kijk op samenspel tussen figuur en figuratie

Figur und Figuration

Beelden zijn opgebouwd uit verschillende figuren en initiëren gelijktijdig processen op het vlak van het figuratieve. Het samenspel tussen figuur en figuratie is vaak bestudeerd en de resultaten van meerdere studies zijn in het studie- en referentieboek “Figur und Figuration” in afzonderlijke bijdragen van deskundigen weergegeven. Met bijdragen uit de kunstgeschiedenis, literatuurwetenschappen, wetenschappelijk onderzoek en de esthetiek geeft de inhoud de verbanden tussen onderwerpen in de visuele perceptie in kritische perspectieven weer. Het boek geeft bovendien een actuele stand van de resultaten uit langdurige onderzoeken. De artikelen zijn ingedeeld in zes rubrieken, zoals “Beeld en ritme”, “Beeld en figuur” en “Ruimte en figuur”. In de bijdrage “De iconische figuratie” maakt de lezer kennis met het verschijnsel van bewegend beeld door het optische fenomeen van de illusie. Het beeld is gemanipuleerd of de kijker ziet iets wat er gewoon niet is of kan zijn. Een geweldige inspiratiebron voor elke student en docent multimedia en voor de studenten en docenten kunstgeschiedenis.

ISBN 978-3-7705-4264-2, “Figur und Figuration”, Gottfried Boehm, Gabriele Brandstetter en Achatz von Müller, Wilhelm Fink Verlag, 2007, 376 pagina’s.


Gerelateerde artikelen