Onze ogen worden bedrogen in expositie Schijn bedriegt

17 december 2013

Het Noordbrabants Museum koos met de expositie “Schijn bedriegt” voor het thema ‘trompe-l’oeil en de kunst van illusie’ om het publiek te verleiden en te bedriegen.

Onze ogen worden bedrogen in expositie Schijn bedriegt

Schijn bedriegt

De expositie (tot en met 26 januari 2014 te bezichtigen) omvat de klassieke vormen van trompe-l’oeil schilderijen van de zeventiende eeuw en van latere perioden. De Hollandse en Vlaamse meesterwerken geven een beeld over de ontwikkelingen van deze vorm van kunst en kunstuiting. Naast deze klassieke meesters zijn ook de werken van moderne kunstenaars in het concept vertegenwoordigd. In de werken van bijvoorbeeld Hans Deuss, Jan van Dis en Kik Zeiler komen aspecten van de continuïteit van een perpetuum mobile of een gevoel van gewichtsloosheid naar voren. In de bijbehorende goed verzorgde catalogus kunnen ook de lezers thuis kennismaken met de ontwerpen van huidige schilders van het trompe-l’oeil en vele andere optische illusies. Het principe van trompe-l’oeil is al duizenden jaren bekend in de bouwkunde, de schilderkunst en de inrichting van binnen- en buitenruimten. Er zijn meerdere Nederlandse schilders bekend, die zelfs werden uitgenodigd te werken voor koningshuizen. De catalogus laat een aantal van deze beroemde werken zien. De auteurs van de catalogus en samenstellers van de expositie geven van de kunstenaars interessante beschrijvingen. Uniek zijn de printen van het werk van kunstenaar Nico Laan. Door de keuze voor ontwerplocaties op het strand van de Noordzee zijn de anamorfosen door water verzwolgen. Een heerlijke publicatie om ervan te genieten.

ISBN 978-94-6226-022-1, “Schijn bedriegt”, Paul Huys Janssen en Sanne ten Brink, Uitgeverij Lecturis, 2013, 124 pagina’s.


Gerelateerde artikelen