Onze visuele waarneming is altijd een interpretatie

28 september 2015

Of je in de kleurrijke afbeelding een jonge of oude vrouw ziet, hangt mede af van een toevallige waarneming van het ene of andere plaatje, maar ook van opgeslagen indrukken en beelden in het geheugen.

Onze visuele waarneming is altijd een interpretatie

Een waarneming van de wereld om ons heen

Neurowetenschapper en promovenda Maartje C. de Jong en haar collega’s ontdekten waar in het hersengebied de waarneming verwerkt wordt en waar de herinneringen liggen opgeslagen. In haar proefschrift beschrijft De Jong de onderzoeken waarin met verschillende technieken hersenactiviteiten gemeten is, terwijl mensen keken naar een ambigue afbeelding. Zij ontdekte dat externe en interne informatie verwerkt worden in dezelfde sensorische hersengebieden.

Onze visuele waarneming is altijd een interpretatie - 2

In het brein zit bijvoorbeeld een geheugen van eerdere waarnemingen. Er werd vastgesteld dat een waarneming geen exacte weergave kan zijn, maar een interpretatie is die van persoon tot persoon verschilt. De resultaten van haar onderzoek zijn verwerkt in haar proefschrift over de verwerking van visuele beelden in ons brein tot een waarneming van de wereld om ons heen. Bron: Persbericht Universiteit Utrecht.


Gerelateerde artikelen