Ook in het bedrijf en thuis optische illusies

4 februari 2014

Met de têteàtarte voegt Paul Baars weer een oogstrelende, wonderlijke en uiterst praktisch bruikbare optische illusie toe aan het dagelijks leven in een restaurant, bij een traiteur, aan de koffietafel of in de vitrinekast met merkwaardige verborgen fenomenen.

Ook in het bedrijf en thuis optische illusies

Een taartschaal met een magische uitstraling

De taartschaal is ontworpen door Paul Baars. De kolomvoet laat drie gezichten zien, die met geopende monden smakelijk kijken naar de lekkernijen. Têteàtarte is geïnspireerd op een optisch illusie van de Deense psycholoog Edgar J. Rubin en werd in opdracht vervaardigd in aardewerk door Royal Goedewaagen te Nieuw Buinen. Eerder ontwierp hij twee halve vazen in zwart en wit aardewerk. Ook deze vazen bevatten de profielen van gezichten. Met de benaming têteàfleur is de combinatie te koop in diverse musea of bij Paul Baars Design te Amsterdam. De twee halve vazen kunnen geplaatst worden tegen een wand, spiegel, of tegen elkaar. Têteàfleur is geproduceerd door Koninklijke Tichelaar Makkum. In 1915 ontwierp Rubin de inmiddels beroemd geworden tweedimensionale illusie “twee gezichten, één vaas”. Paul Baars liet zich hierdoor inspireren bij het ontwerp van de vaas en de taartschaal.

Ook in het bedrijf en thuis optische illusies - 2

Paul Baars is de eigenaar van Paul Baars Design, een kleinschalig ontwerpbureau met een fullservice voor de klanten. Zijn opdrachtgevers zijn onder andere Tempo-Team, ING Bank, Royal Numico, Scheer & Foppen, Ploeger Groep, Rabobank en Prénatal.


Gerelateerde artikelen