Optica industrie dankt veel aan Joseph von Fraunhofer

13 april 2017

De wereldberoemde natuur- en wiskundige Joseph von Fraunhofer (1787-1826) behaalde zijn baanbrekende successen in een glasfabriek en werkplaats in het voormalig klooster van Benediktbeuern in het zuiden van de Duitse deelstaat Beieren. Hij ontwikkelde in het glasfabriekje een speciale glassoort, genaamd flintglas. Deze glassoort heeft een hoge graad van helderheid en wordt in de optische industrie veelvuldig gebruikt als basismateriaal bij de fabricage van lenzen.

Optica industrie dankt veel aan Joseph von Fraunhofer

Fraunhofer Glashütte in Benediktbeuern

Door onderzoek ontdekte Joseph von Fraunhofer de naar hem vernoemde “Fraunhoferse lijnen”, de absorptielijnen in het kleurenspectrum van het zonlicht. Na de secularisatie in 1803 is het de fabrikant Joseph von Utzschneider in 1805 de gebouwen van het toenmalige klooster Benediktbeuern gekocht en daar een glasfabriekje voor de fabricage van gebruiksglas en optisch glas, alsmede een optisch instituut startte. Hier was Joseph von Fraunhofer tussen de jaren 1807 en 1819 werkzaam. In zijn toenmalige werkplaats bevindt zich tegenwoordig een museum.

De expositie in het historische glasfabriekje toont twee grote smeltovens met bijbehorende mengmachines voor de glasfabricage, informatietafels, alsmede gereedschappen voor het bewerken van glas en metaal, optische instrumenten en vele hulpmiddelen uit de glasproductie. Naast zijn activiteiten als lenzenslijper, construeerde Fraunhofer microscopen met excellente optische eigenschappen. Hij was een meester in het slijpen van lenzen en het construeren van objectieven.

Optica industrie dankt veel aan Joseph von Fraunhofer - 2
De brochure “Fraunhofer in Benediktbeuern” geeft veel informatie over Josef von Fraunhofer.

In 1814 vond hij de spectroscoop uit en voerde experimenten uit met buiging van lichtstralen. Het levensverhaal van Joseph von Fraunhofer is bijzonder boeiend en aanvankelijk succesvol in zijn ontwikkeling van kennis en ervaring en een geweldige waardering vanuit de wetenschap en optica industrie. Helaas eindigt zijn actieve leven op een leeftijd van slechts 39 jaar.

Fraunhofer Glashütte, Fraunhoferstraße 2, D-83671 Benediktbeuern, www.kloster-benediktbeuern.de.


Gerelateerde artikelen