Optisch bedrog heeft een rol bij onze visuele waarneming

13 december 2016

De inhoud van het boek Wat zie ik is speciaal samengesteld voor jeugdigen en zal zeker door de opvallende opmaak worden gewaardeerd door docenten, ouders en andere opvoeders en begeleiders. In dit boek worden de ogen van de lezers voor de gek gehouden … of eigenlijk de hersenen van de lezers.

Optisch bedrog heeft een rol bij onze visuele waarneming

Wat zie ik?

Het optisch bedrog wordt onder andere besproken en gedemonstreerd met rechte lijnen die rond lijken, door cirkels die spontaan beginnen te draaien en door het fenomeen van onmogelijke driehoeken en pijlen. Voor het samenstellen van deze uitgave heeft de uitgever gebruik gemaakt van een groot bestand aan figuren en tekeningen van klassieke illusies en foto’s van gerealiseerde kunstprojecten, zoals een aantal prachtige kunstwerken in een trompe l’oeil-uitvoering.

Optisch bedrog heeft een rol bij onze visuele waarneming - 2
Voorbeeld van een patroon waarin olifanten zijn te herkennen. Uit het boek: Wat zie ik?

Bij alle afbeeldingen zijn teksten geplaatst met een toelichting, een vraag of een opdracht. Extra aandacht is er voor het verschijnsel van de schaduw, waarmee handige jeugdigen al snel ook een eigen resultaat kunnen bereiken. Andere onderwerpen die behandeld worden zijn perspectief, dubbelzinnige figuren en kleurenblindheid. Het boek geeft een verrassend aantal voorbeelden van optisch bedrog en optische illusies.

ISBN 978-94-92033-01-7, “Wat zie ik?”, Frank van Dulmen, Uit-geverij Libre, 2014, 25 pagina’s.


Gerelateerde artikelen