Optische illusies bieden een schat aan creatieve beelden

25 oktober 2018

Het ontwerpen van telkens nieuwe en fascinerende visuele en optische illusies kent nauwelijks limieten of drempels voor ontwerpers en kunstenaars. Zij kunnen vanuit meerdere basisontwerpen spectaculaire en verrassende nieuwe variaties presenteren. Het ontwerpteam Sarcone en Waeber weet vanuit een lange ervaring telkens weer de lezers te boeien en aan te sporen om actief bezig te zijn met illusies.

Optische illusies bieden een schat aan creatieve beelden

Amazing Optical Illusions

Maar ook de uitgevers weten liefhebbers en verzamelaars van boeken en publicaties met optische en visuele illusies en andere fenomenen. Opvallend is het toenemende aanbod aan publicaties met illusies en andere visuele fenomenen. Het nieuw verschenen boek bij uitgeverij Carlton Books heeft een actief uiterlijk door de ontwerper mee gekregen.

De inhoud met meer dan 80 verbluffende optische illusies is tot stand gekomen door een combinatie van groepen afbeeldingen uit twee al eerder verschenen succesvolle boeken met werken van het team Sarcone en Waeber. De samenstellers van het boek hebben wel gezorgd voor een voortreffelijke, speelse en gezellige vormgeving en een sieraad voor de ogen!

Elk van de acht hoofdstukken biedt voorbeelden van een specifieke vorm of soort illusie. Het boek begint met duizelingwekkende kleurrijke plaatjes die in het algemeen zorgen voor oncontroleerbare beeldtrillingen. Daarna volgt er een overzicht met dubbelzinnige afbeeldingen waarin of de ene of de andere voorstelling wordt gezien. De kijker is flink bezig, maar ontvangt ook ontdektips.

Op een voortreffelijke wijze weten beide kunstenaars klassieke illusies extra boeiend te maken en onmogelijke constructies en figuren een begoochelende uitstraling te geven. Het optische spel met kleuren en verkeerde veronderstellingen is magisch en opwindend. Met het staren naar bepaalde ontwerpen brengt de kijker zich in een hypnose en ervaart een optische storm.

ISBN 978-1-78739-163-5, “Amazing Optical Illusions”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Carlton Books, 2018, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen