Optische illusies in een kinderboek

10 juli 2017

Bij de Duitse uitgever arsEdition, bekend van de vele boeken met stereogrammen en educatieve pakketten over zien en waarnemen, verscheen tijdens de periode van de Buchmesse in Franfurt/Main een interessant kinderboek met optische verrassingen, illusies en labyrinten. Een fee en een kat zijn met hun ballon in een geheimvolle wereld van trappen en labyrinten geland. Het boek volgt beiden op hun weg naar de uitgang van dit wel heel bijzondere bouwwerk.

Optische illusies in een kinderboek

Treppauf, treppab

Onderweg komen zij verschillende onmogelijke ruimten, vloeren, wanden en trappen tegen en staan regelmatig voor een raadsel. De schrijver en de illustrator van dit zeer educatieve boek laten de lezers kennismaken met vele vormen van onmogelijke figuren en optische illusies. Zij geven telkens een verklaring voor de belevenissen van de fee en de kat en over de optische verschijnselen die zij op hun weg tegenkomen. Ook worden er aan de lezers vragen gesteld over de illusies.

De beroemde wenteltrap in het kasteel Chambord, de band van Möbius en de constructie van M.C. Escher met de eindeloze trap komen eveneens in het beeldverhaal aan de orde. Gelukkig loopt het beeldverhaal goed af voor de fee Cora en haar kat. Het boek geeft een verklaring over de vele soorten trappen, een quiz over trappen en een aantal voorbeelden om 3D modellen te vouwen en te plakken tot een pop-up trap. Het geheel is een fris en vrolijk spelletjes boek met een hoge educatieve inhoud geworden.

ISBN 3 7607 4792 2, “Treppauf, treppab”, Bertrun Jeitner-Hartmann, arsEdition, 2003, 45 pagina’s.


Gerelateerde artikelen