Otto Dix aan de wieg van nieuwe zakelijkheid

12 februari 2013

Tot en met 7 april 2013 staat het werk van de zelfbewuste en inmiddels gewaardeerde schilder Otto Dix (1891-1969) centraal in de tentoonstelling Das Auge der Welt. Het Kunstmuseum Stuttgart beschikt over rond 300 schilderijen, tekeningen en grafische werken uit alle creatieve perioden van Otto Dix. Uit deze grote collectie ziet de bezoeker heel veel werken, aangevuld met werken van andere schilders met een zelfde stijl. De voor lange tijd omstreden kunststijl van Dix krijgt steeds meer aandacht en interesse uit de kunstwereld en de bezoekers van Dix-exposities zijn telkens enthousiast.

Otto Dix aan de wieg van nieuwe zakelijkheid

Das Auge der Welt

Zijn krachtige en karikatuur achtige werken uit zijn beginperiode zijn thans van bijzondere betekenis en hebben een uiterst realistische uitstraling. Als een aanhanger van de leer van Nietzsche heeft Otto nooit een blad voor zijn mond genomen en stelde dictatuur en armoede duidelijk aan de orde in zijn werk. Realisme en herinneringen vormen tevens de kern van de oorlogsherinneringen. De voorbeelden zijn zeer indrukwekkend en realistisch.

De bijbehorende catalogus geeft aan de hand van boeiende artikelen en illustraties een zeer interessant beeld over Otto Dix en zijn machtige en fascinerende werken. Zijn werk en dat van tijdgenoten zijn inspirerende beelden voor kunstliefhebbers.

ISBN 978-3-7757-3439-4, “Das Auge der Welt. Otto Dix und die Neue Sachlichkeit”, Ilka Voermann, Hatje Cantz Verlag, 2012, 256 pagina’s

Kunstmuseum Stuttgart, Kleiner Schlossplatz 1, D-70173 Stuttgart, www.kunstmuseum-stuttgart.de


Gerelateerde artikelen