Ouchi Illusie

29 maart 2013

Nou dat zou best kunnen. In eerste instantie lijkt deze illusie vrij statisch, maar na enkele seconden aandachtig kijken naar het figuur lijkt het een en ander soms spontaan te gaan bewegen. Hoe kan dit?

Ouchi Illusie

Zie ik die streepjes nou bewegen?

Een bijzondere vorm van visuele illusies is het creëren van bewegingen in statische beelden. Ons hoofd en onze ogen zijn in een voortdurende beweging, zelfs als wij naar een ogenschijnlijk statische beeld kijken. Lijntjes, die dicht naast elkaar zijn getekend, gaan dansen voor onze ogen en de trillingen zijn niet meer te stuiten. Er ontstaat een vorm van opwinding bij de kijkers. Het effect van beweging wordt gevormd in onze hersenen en wordt mede veroorzaakt door het zogenoemde nabeeld op ons netvlies. Ook het visuele effect van wat wij noemen het moiré-patroon is mogelijk de oorzaak van bewegingen in beelden en voorstellingen met dicht op elkaar getekende streeppatronen en dunne lijnen. Veelal ervaart men een onrustig voorstelling en ontdekt de kijker nieuwe geometrische beelden. Bekijk de plaatjes.

Hajime Ouchi

Ouchi Illusie - 2

De Japanse kunstenaar Hajime Ouchi is de ontwerper van de Ouchi illusie. In het midden van het geometrische vierkant is een schijfje gemonteerd. Aan de rand van dit schijfje ontstaat een sterke beweging op ons netvlies. Na enkele seconden is het net of dit schijfje lichtjes zweeft boven het oppervlak van het geometrische vierkant.

Visuele illusie van beweging

Een nog sterker bewegend effect ontstaat door een beweging van het bedrukte blad van links naar rechts of van beneden naar boven. De visuele illusie van beweging wordt voornamelijk veroorzaakt door de willekeurige oogbewegingen. Meerdere grafische varianten zijn ontworpen en in gedrukte vorm beschikbaar of te zien op meerdere websites. De Japanse op-art kunstenaar Ouchi heeft de illusie in 1977 ontworpen en gepresenteerd.

Het centrale schijfje kan ook op een andere wijze in de figuur gemonteerd worden. In deze variant op de klassieke illusie van Ouchi is het net of de schijf achter het oppervlak van het geometrische vierkant zweeft en daardoor de illusie van een gat lijkt te ontstaan. De Japanse professor Akiyoshi Kitaoka heeft op basis van dit kinetische effect vele varianten met een fascinerende op-art ontworpen.


Gerelateerde artikelen