Postbedrijf van Zuid-Afrika kiest ook anaglyfentechniek

20 augustus 2014

Voor een serie postzegels over het leven van de dinosauriërs heeft het postbedrijf van Zuid-Afrika 10 anaglyfenpostzegels laten ontwerpen.

Postbedrijf van Zuid-Afrika kiest ook anaglyfentechniek

Dinosauriers in 3D

Sinds de vondst in 1858 van het eerste nagenoeg complete skelet van een dinosauriër is er een fascinerende stroom aan ontdekkingen, informaties en afbeeldingen op gang gekomen. Elk deel of een compleet skelet van een dinosauriër heeft een hoge aantrekkingskracht op jong en oud. Het mysterie over de dinosauriërs geeft telkens inspiratie aan onderzoekers en wetenschappers en aan ontwerpers en tekenaars. Zij tekenen de meest bijzondere en bizarre complete uitvoeringen rondom gevonden skeletten en vol met fantasieën. De set van 10 anaglyfenpostzegels bestaat uit een blokje van vier en een blokje van zes postzegels. Het geheel is gedrukt met de bekende perforaties op een groot vel en wordt compleet geleverd met een 3D-bril.

Postbedrijf van Zuid-Afrika kiest ook anaglyfentechniek - 2 Postbedrijf van Zuid-Afrika kiest ook anaglyfentechniek - 3

Het driedimensionale beeldeffect op de 10 postzegels is bereikt door het drukken van twee licht verschoven en nagenoeg identieke beelden in twee kleuren. Rood wordt gebruikt voor het linker oog en de kleuren blauw en groen voor het rechter oog. De set anaglyfenzegels is ontworpen door de jonge 2e jaarontwerper Chantelle Basson, een student Grafisch Ontwerpen aan de Open School voor Visuele Communicatie in Pretoria. Vijf postzegels tonen de gevonden skeletten van dino’s en de afbeeldingen op de andere postzegels zijn gebaseerd op de volledige beeltenis van dino’s, die volgens vooraanstaande Zuid-Afrikaanse wetenschappers in die fascinerende gelijkenis geleefd hebben. Alle afgebeelde dinosauriërs hebben een connectie met Afrika. De bijbehorende eerstedagenveloppen zijn afgestempeld met een poststempel “Beaufort West”. In deze plaats zijn veel resten en complete skeletten van dinosauriërs gevonden. Elke enveloppe bevat 5 anaglyfenzegels. De zegels kunnen worden bekeken met het 3D-brilletje dat geleverd wordt bij het velletje of met elk andere anaglyfenbril met een blauw en rood (of groen) filter. De anaglyfenpostzegels uit Zuid-Afrika zijn verschenen op 2 november 2009 en zijn te leveren via de postzegelhandelaar. Voor Zuid-Afrika is het verschijnen van de 10 anaglyfenpostzegels een primeur.


Gerelateerde artikelen