Raadsels, puzzels en illusies voor inspirerende momenten

7 juli 2015

Voor kinderen, jeugdigen en volwassenen biedt het spelletjesboek “Querdenker” een veelheid aan creatieve denkspelletjes, optische illusies, puzzels en goocheltrucs. De zeer stevige omslag van het boek bestaat uit spiegelend materiaal in een vorm van overlappende schijnbaar bolle spiegeltjes. De oorspronkelijk Engelse uitgave onder de titel “Mindbenders” is in meerdere talen vertaald. Als voorbeeld geven wij een beeld van de Duitse en de Franse editie.

Raadsels, puzzels en illusies voor inspirerende momenten

Querdenker

Het spelletjesboek bevat beweegbare onderdelen om al spelend de opdrachten en puzzels op te lossen. Het boek bevat door de grote variatie aan denk- en doepuzzels voor elk type puzzelaar een aantrekkelijk aantal opdrachten en vraagstukken. Met eigen potloden en munten worden puzzels nog leuker om alleen of samen op te lossen. Het wiskundige inzicht van de lezers wordt eveneens getest. Heel bijzonder van ontwerp en vorm is de pop-up midden in het boek. Het ingewikkelde bouwwerkje is een zoekspel.

Raadsels, puzzels en illusies voor inspirerende momenten - 2 Raadsels, puzzels en illusies voor inspirerende momenten - 3 Raadsels, puzzels en illusies voor inspirerende momenten - 4
Voorbeelden uit het boek Querdenker. Links een schijnbaar zwevend middenstuk en rechts draaibare schijfjes van een kleurrijke opdracht.

Door een anamorfotische werking in het ontwerp zijn er 3 figuren te ontdekken. In het boek is een speciale plaats ingeruimd voor de optische illusie en kunnen we kennismaken met enkele natuurkundige experimenten. Na de oplossingen van de vraagstukken neemt de ontwerper de kijkers mee voor de finale. Er wordt gepuzzeld met tangram, van een stuk karton een papieren piramide gevouwen en vanuit vier hoefijzers een geheel paard gebouwd.

ISBN 978-3-8310-2616-6, “Querdenker”, Jemma Westing, e.a., Dorling Kindersley Verlag, 2014, 30 pagina’s met pop-up’s, actieve raadsels en puzzelstukken.


Gerelateerde artikelen