Verbluffende visuele illusies veroorzaken verwarringen

12 juli 2015

Meerdere kunstenaars ontwerpen aan de lopende band afbeeldingen en illustraties, waarin er telkens sprake is van gegoochel met onze ogenschijnlijke betrouwbare en objectieve visuele waarnemingen. Maar bij nadere beschouwing van z’n bewuste specifieke illustratie wordt het duidelijk dat er sprake is van een optische illusie en het bedrog van onze ogen en hersenen. De kijker vindt het optische bedrog eigenlijk helemaal niet zo erg en heeft zelfs plezier bij elke volgende ervaring met illusionistische kunstuitingen.

Verbluffende visuele illusies veroorzaken verwarringen

Verblüffende optische Illusionen

Het fenomeen van de optische illusie of het spel met onze waarneming kent een lange geschiedenis. Zo is het fenomeen van anamorfosen al bekend in de 16e eeuw. De allereerste anamorfose wordt zelfs toegeschreven aan Leonardo da Vinci. In het boekje “Verblüffende optische illusionen” vindt de lezer een schat aan voorbeelden van anamorfosen met interessante toelichtingen. Met de meegeleverde vlakke spiegel kunnen de geheimen van de anamorfosen ontdekt worden. Ook kan er een anamorfose getekend worden.

Het boekje bevat afbeeldingen van de belangrijkste vertegenwoordigingen van de klassieke geometrische optische illusies. Voor de actieve lezers bevat het boek een aantal voorbeelden van experimenten om zelf te ontdekken hoe je wordt bedrogen en hoe het verschijnsel van de anaglyfen een driedimensionaal beeld kan vormen. De 3D-bril in het boekje zorgt voor de illusie van het 3D-beeld. Een clown met een zwart-wit streepjes pak krijgt een bont gekleurd pak na het geduldig kijken naar gekleurde patronen en het opvolgen van de instructie. Het fenomeen van nabeelden op het netvlies krijgt hiermee een magisch karakter. Een heel leuk boekje met unieke voorbeelden voor thuis en op school.

ISBN 978-3-8289-2355-3, “Verblüffende optische Illusionen”, Linda Bolton en David Thomson, Weltbild Verlag, 2000, 112 pagina’s.


Gerelateerde artikelen