Romeinse rijkdom zorgde voor luxe en decadent leven

14 april 2014

De opstellingen, kunstwerken en objecten in de toptentoonstelling “Luxe en decadentie” in het Museum Het Valkhof waren in 2009 te zien en te bewonderen. De tentoonstelling liet de bezoekers op een plezierige en uiterst interessante wijze kennismaken met het leven van een kleine groep superrijken die 2000 jaar geleden in immense villa’s woonden aan de Golf van Napels.

Romeinse rijkdom zorgde voor luxe en decadent leven

Luxe & decadentie. Leven aan de Romeinse goudkust

Het was echter een rijkdom voor maar enkelen. De streek rond de Golf van Napels bood een mild klimaat en een vruchtbare bodem, dankzij de uitbarstingen van de Vesuvius. Bij elkaar een pracht decor voor een rijk en overvloedig leven. Bewaard gebleven bezittingen van die elite worden getoond. Daaronder vinden we muurschilderingen, beelden van brons en marmer en sieraden. Aan de hand van een gereconstrueerd bad ziet de bezoeker de unieke constructie van een ingenieus warmwatersysteem. De 3D animaties van onder andere de villa van keizer Tiberius toont de enorme omvang van dit acht verdiepingen tellende gebouw op het eiland Capri. Het museum liet ook het staartje van deze rijkdom in ons land, ten tijde van het Romeinse Rijk, zien.

In de wereld van arm en rijk waren grote tegenstellingen. Van de naar schatting 50 tot 80 miljoen Romeinen behoorde slechts 1 procent tot de welgestelde bevolking. Er waren veel slaven werkzaam bij grote landbouwbedrijven en in de huishouding. Stille getuigen uit die tijd herinneren aan de onderdrukking en slavernij. Een mooie en kleurrijke publicatie bij de expositie volgt de indeling van het geheel en gaat op diverse onderwerpen dieper in op inhoud en achtergronden ervan. Van Baia tot Sorrento lagen de villa’s van de Romeinse rijken dicht naast elkaar. In de steden Pompeii en Herculaneum woonden de welgestelde Romeinen in zeer mooie huizen. Soms was er toch weinig ruimte voor een tuin. Daarom richtten de rijken hun huizen en ruimten in met kleurrijke wandschilderingen van tuinen, planten, fonteinen en vogels.

De catalogus geeft interessante verhalen over het eten en drinken, vrouwen en hun schoonheid en de vele bewaard gebleven gebruiksvoorwerpen, beelden en sieraden. Ook de muurschilderingen fascineren de bezoekers van de expositie en de lezers van de catalogus. Voor de liefhebber van kunst en cultuur een zeer mooie expositie en zeker de inspiratiebron voor een reis naar de bron van de luxe en de decadentie in het immense Romeinse rijk van toen.

Romeinse rijkdom zorgde voor luxe en decadent leven - 2

ISBN 978-90-6829-093-6, “Luxe & decadentie. Leven aan de Romeinse goudkust”, Susanne Piras, Louis Swinkels en Annelies Koster, Museum Het Valkhof Nijmegen, 2008, 112 pagina’s.

Museum Het Valkhof Nijmegen, Kelfkensbos 59, NL-6511 TB Nijmegen, www.museumhetvalkhof.nl.

Afb. Reconstructie van de tuin van de Villa S. Marco in Stabiae met blik op een grote fonteinwand. Computerbeeld van de DVD van Capware Technologies ©.


Gerelateerde artikelen