Salvador Dalí hield van schilderen en vrouwen

15 september 2014

De wereldbekende Spaanse kunstschilder, surrealist en genie Salvador Dalí hield van vrouwen en liet dat zien op zijn werken. Een bijzondere vrouw in zijn leven was Gala. Zij was zijn model, inspiratiebron, manager en grote liefde. Voordat Gala de vrouw werd van Dalí had zij een huwelijk achter de rug en een liefdesavontuur met Max Ernst. Gala werd geboren als Jelena Dmitrijewna Djakonowa in 1894 in een Russisch stadje. Om te herstellen van tbc verbleef zij op jonge leeftijd in Zwitserland en leerde dichter Paul Éluard kennen.

Salvador Dalí hield van schilderen en vrouwen

Surrealist Salvador Dalí

Zij trouwden in 1917 en leerden al snel de kunstschilder Max Ernst kennen. Met hem kreeg Gala een affaire, waarvan haar man Éluard op de hoogte was. Zij bezochten regelmatig openingen van kunstexposities. In 1929 leerde Gala tijdens een opening van een expositie Salvador Dalí kennen en week vanaf dat moment niet meer af van zijn zijde. Zij werden geliefden. De scheiding van Éluard vond in 1932 plaats, het huwelijk met Dalí in 1934. Voor Dalí begon een zeer succesvolle kunstzinnige carrière als surrealistische kunstschilder. Zijn verlegenheid en remmingen verdwenen als sneeuw voor de zon. Dalí presenteerde zich als een genie en een superman. Gala beheerde de succesvolle geldstromen door de enorme stroom aan kunstwerken. Als model staat zij op veel werken afgebeeld en stond aan het hoofd van het Dalí-imperium als een dominante vrouw voor voornamelijk haar eigen voordeel. De relatie met Salvador Dalí stond onder druk. Dalí knoopt contacten aan met Amanda Lear en voor Gala koopt hij een kasteel. Gala overlijdt in 1982 en Dalí in 1989.

Salvador Dalí hield van schilderen en vrouwen - 2 Salvador Dalí hield van schilderen en vrouwen - 3 Salvador Dalí hield van schilderen en vrouwen - 4
Voorbeelden van officiële postzegels met Gala als model voor de Spaanse schilder Salvador Dalí

Inspiratiebron: “Gala - eine Muse für zwei und mehr Männer” in tijdschrift Michel Rundschau 8/2014.


Gerelateerde artikelen