Het buitengewone leven van de kunstenaar Salvador Dalí

24 oktober 2014

Wanneer je zo arrogant bent als de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí was, wordt er veel over je gesproken. Terecht is hij een van de populairste kunstenaars ter wereld en staat hij bekend om zijn flamboyante levensstijl, zijn bijzondere snor en vooral om zijn bizarre en betekenisvolle kunst. Dalí zag zichzelf als renaissanceschilder en ontwikkelde zich als toonaangevende surrealistische kunstschilder.

Het buitengewone leven van de kunstenaar Salvador Dalí

Dit is Dalí

Zowel zijn jeugdjaren als zijn jaren als jonge man verliepen niet vlekkeloos. Dalí koos snel voor de schilderkunst en ontwikkelde zijn techniek van ontwerpen en realiseren van prachtige en machtige kunstwerken in een surrealistische stijl. In het boekje “Dit is Dalí” beschrijft Catherine Ingram op een plezierige en vooral aansprekende wijze het leven en de kunst van Dalí en brengt tekenaar Andrew Rae de belangrijkste en meest imposante gebeurtenissen in beeld door prachtig tekenwerk.

Het boekje, dat bijzonder geschikt is voor jeugdige lezers, brengt op luchtige wijze heel veel wetenswaardigheden over deze exentrieke schilder, genie, wetenschapper, artiest, acteur en supersurrealist met een zelf ontwikkelde stijl. Dalí woonde gedurende zijn leven in veel verschillende steden over de gehele wereld, maar op het schiereiland Cap de Creus was zijn thuishaven. ‘Ergens anders ben ik aan het kamperen.’ Het is boeiend om te lezen hoe Dalí in 1926 kennismaakt met het surrealisme in Parijs. Hij kiest een eigen richting en experimenteert met verschillende beeldtechnieken en treedt zeer vaak op de voorgrond. Zijn kunstwerken worden zeer goed verkocht. Salvador Dalí (1904-1989) had een hoge productie voor onder andere het spekken van zijn bankrekening en voor uitgaven van zijn vrouw. Het boekje geeft een beeld over zijn jeugdjaren en haalt de schoolherinneringen op.

Als kind vond Dalí al dat hij overal recht op had. Zelf gaf hij bijna niets weg. Dalí speelde al aan het begin van zijn carrière als begaafd kunstenaar met het fenomeen van optische illusies en gezichtsbedrog. De spectaculaire rotsen voor de kust van Cadaqués vormden voor hem inspiratiebronnen en zijn veelvuldig afgebeeld op zijn kunstwerken. De tekenaar brengt ze in beeld. Dalí bestudeerde heel grondig het werk van Sigmund Freud. Hij zou later in zijn kunst gaan experimenteren met Freudiaanse ideeën. Hij heeft met Freud in Engeland gesproken.

Zijn eerste jaren met Gala, die hij van een goede vriend afnam, waren vol armoede en wanhoop. Hij hunkerde in 1934 naar succes en roem. In Amerika kreeg hij alles wat hij begeerde. De auteur beschrijft de boeiende gebeurtenissen op aangename en onderhoudende wijze en heeft ook gezorgd voor mooie illustraties met afdrukken van kunstwerken, persfoto’s en scènes uit zijn films. Uiterst leerzaam voor jongeren en verder voor iedereen met belangstelling voor de kunst van Dalí en het surrealisme.

ISBN 978-94-014-1573-6, “Dit is Dalí”, Catherine Ingram, Uitgeverij Lannoo, 2014, 80 pagina’s.


Gerelateerde artikelen