Stereofotografie centraal op fotografica- en filmveiling

9 april 2015

Bij de nieuwe Fotografica- & Filmveiling van 21 maart 2015 bij het internationale veilinghuis Breker in Keulen (D) is door het veilingteam van Breker een extra grote schat aan klassieke fotocamera’s en fotohistorische kostbaarheden uit de periode van 170 jaar fotografische geschiedenis bijeengebracht voor de 132e veiling. De hoeveelheid stereoscopische camera’s, stereoscopische apparatuur, stereoscopische 3D-foto’s en historische 3D-kijkers is opvallend.

Stereofotografie centraal op fotografica- en filmveiling

Veilinghuis Breker veilt stereo-apparatuur

Een bijzondere schat aan 3D apparatuur om uw verzameling te kunnen aanvullen. In de machtig mooie catalogus (vooraf te koop voor € 28) zijn tientallen pagina’s gevuld met kleurrijke afbeeldingen en beschrijvingen van veilingstukken op het gebied van stereoscopie. Uit de 19e eeuw worden enkele goed onderhouden 3D-camera’s aangeboden. Aan het begin van de 20e eeuw verschenen meerdere 3D-camera’s bij een groot aantal fabrikanten, waardoor een enorme diversiteit aan uitvoeringen en technieken beschikbaar kwamen.

In die periode was er een enorme belangstelling voor de gewone fotografie en zichtbaar voor de stereofotografie. Daardoor biedt de 132e veiling een veelheid aan stereoscopische glasplaten en kartonnen stereofoto’s. Al snel ontwikkelde men de zogenoemde stereoscopische kijkers om de 3D-foto’s comfortabel te kunnen zien. Een stereokijker uit 1860, op de markt gebracht door het bedrijf London Stereoscopic Company, zal volgens schattingen veel kunnen opbrengen. Voor de verzamelaars van stereokaarten biedt de veiling honderden kaarten met historische 3D-plaatjes van landschappen, stadsgezichten, vakantiekiekjes, oorlogsmomenten en erotische 3D-foto’s.

Stereofotografie centraal op fotografica- en filmveiling - 2
Een foto gedeelte van een pagina uit de zeer rijk geïllustreerde veilingcatalogus.

Aantrekkelijk is het beroemde optische speelgoed, waarmee bewegende beelden gedemonstreerd kunnen worden. Ook diverse uitvoeringen van de laterna magica worden aangeboden. Filmliefhebbers vinden meerdere authentieke filmapparaten uit de periode 1895, waarin de gebroeders Lumière experimenteerden met de eerste officiële bioscoopfilms. Andere veilingstukken worden aangeboden in de categorieën microscopie, verrekijkers en telescopen, foto- en filmliteratuur, miniatuurcamera’s, balgencamera’s, fotostudiouitrusting, lenzen en zeer antieke foto’s.

Veilinghuis Breker, Otto-Hahn-Strasse 10, D-50997 Keulen, www.Breker.com.


Gerelateerde artikelen