Straatkunstwerk zorgt voor fascinatie bij de wandelaars

8 maart 2012

De moderne straattekenaar is een meester in de kunst, perspectief, creativiteit en in het vermaken van het winkelend publiek. De straattekeningen van Julian Beever en de magnifieke 3dimensionale uitstraling voldoen volledig aan dit unieke profiel. De prachtige anamorfotische tekeningen geven de werkelijkheid in een vertekende positie weer.

Straatkunstwerk zorgt voor fascinatie bij de wandelaars

Pavement Chalk Artist

Alleen vanuit één bepaalde locatie in de nabijheid van het kunstwerk is het mogelijk om de afbeelding in al zijn pracht en verwondering totaal te ervaren. Een nog beter resultaat van de inspanning wordt verkregen door de fotocameralens. Het resultaat van die opnamen is weergegeven in het nieuwste boek over het werk van kunstenaar Julian Beever. Door een klein stapje sta je rechtstreeks in de nieuwe wereld van een optische illusie en kan je zo in een diepe put vallen of een duik nemen in het “echte” zwembad.

Visuele wonderen laten voorbijgangers versteld staan van de “echtheid”, die op de foto’s verrassend mooi in beeld gebracht is. Het boek laat zien hoe Julian Beever ontwerpt en tekent. Hij begint in het algemeen met een schets op papier en brengt kenmerken op straat aan. Na het definitieve ontwerp volgt het inkleuren en het detailleren van diepte, schaduw en perspectief.

Meestal maakt de artiest deel uit van het motief of van de voorstelling. Ook plaatst hij personen op de randjes van hoge bouwwerken, waardoor het publiek angstig kijkt naar het gebeuren. Straks valt die persoon in de diepte of gebeuren er nog ongelukken. In het boek staat een exclusieve selectie van zijn mooiste 3D voorstellingen op de straten van grote steden als Brussel, Porto, Montreal, Istanbul, Londen, Stockholm, Parijs en Berlijn. De op groot formaat afgebeelde werken zijn ruim toegelicht. Een heel mooi kunstboek voor de liefhebbers.

ISBN 978-1-55407-661-1, “Pavement Chalk Artist”, Julian Beever, Firefly Books, 2010, 112 pagina’s


Gerelateerde artikelen