Tijdschrift Pythagoras geeft al een halve eeuw wiskunde

28 november 2013

Naar een idee van de fameuze hoogleraar Hans Freudenthal werd het onderwijs tijdschrift Pythagoras opgericht en voortgezet door de redacteuren Gerrit Krooshof en Hans de Rijk.

Tijdschrift Pythagoras geeft al een halve eeuw wiskunde

De Pythagoras Code

Hans de Rijk was 30 jaar hoofdredacteur van Pythagoras en tevens een persoonlijke vriend van Maurits C. Escher. Die vriendschap met de graficus was van hoge waarde voor de inhoud van Pythagoras. Het recent verschenen boekje De Pythagoras Code verscheen ter gelegenheid van vijftig jaargangen van dit bij scholieren en docenten populaire en leuke tijdschriftje. Sinds 1961 is Pythagoras een begrip in het middelbare onderwijs in ons land en in België. In elke aflevering laat het tijdschrift zien dat wiskunde veel meer is dan alleen een schoolvak. De inhoud zet leerlingen en andere lezers aan tot nadenken en doen over en met onderwerpen uit het omvangrijke vak van de wiskunde en de vele praktische toepassingen. Met De Pythagoras Code kan iedereen zelf aan de slag gaan om de problemen, spelletjes en vraagstukken op te lossen. In het boek staan honderden originele denkertjes die in het wiskundetijdschrift Pythagoras zijn gepubliceerd. De auteurs verdeelden de inhoud in de gedeelten denkertjes, puzzels en spellen, wiskunde en kunst, getallen en meetkunde en sluiten af met oplossingen van de vraagstukken. Een leuk boekje!

ISBN 978-90-351-3646-5, “De Pythagoras Code”, Alex van den Brandhof, Jan Guichelaar en Arnout Jaspers, Uitgeverij Bert Bakker, 2011, 271 pagina’s.


Gerelateerde artikelen