Unieke 3D presentatie van de Venus van Willendorf

8 april 2014

De “Venus van Willendorf” is zonder twijfel de mooiste en spraakmakendste voorstelling van vrouwelijke dimensies uit lang vervlogen tijden. Het is tevens één van de belangrijkste en bekendste archeologische vondsten ter wereld met een afbeelding van een vrouwenfiguur. Het beeldje van slechts 11 cm hoogte is 100 jaar geleden gevonden in het dorpje Willendorf in Oostenrijk.

Unieke 3D presentatie van de Venus van Willendorf

Sculpture mei-juni 1991

De maker heeft kalksteen gebruikt en heeft het beeldje beschilderd met een rode verfstof. Ruim 25.000 jaar oud is dit sculptuurtje, dat een voorstellingswijze van vrouwen uitbeeld, die voor die tijd in heel Europa gebruikt werd. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk vastgesteld dat deze vormen in heel Europa voorkwamen. Talrijke andere vondsten bevestigen deze kunstzinnige uitdrukkingsvorm door ruim 130 andere in Europa en Azië gevonden sculpturen. Van alle Venus-sculpturen is de “Venus van Willendorf” de mooiste en de oudste. Uiterst merkwaardig is het wel dat al deze archeologische vondsten gevormd werden vanuit overeenkomstige geometrische basisvormen. Op 8 augustus 2008 bracht de Oostenrijkse Post een eerbetoon aan deze unieke vondst, die in 1908 dit beeld opleverde. De Post liet namelijk een 3D lenticulair postzegel ontwerpen met een driedimensionale bewegende afbeelding van de “Venus van Willendorf”. Bij het bewegen van de 3D ribbeltjes postzegel van links naar rechts of van rechts naar links draait het beeldje een klein beetje heen en weer, waardoor de rondingen nog beter zichtbaar zijn voor de kijkers. Met deze kunstzinnige 3D postzegel voegt de Oostenrijkse Post een pracht uitgave toe aan het nieuwe verzamelgebied van de driedimensionale uitgaven in de filatelie. De zegel is van een bijzondere kwaliteit met in de randen van de zelfklevende postzegel een driedimensionale opname van de rotsformatie waaruit het beeldje kwam. Deze combinatie is echt geslaagd.

Door het gebruikte kunststof materiaal is de zegel dik en zonder kreuken leverbaar via de erkende postzegelhandel of bij de uitgever van Optische Fenomenen. Het beeldje is een absolute inspiratiebron in de beeldende kunst. De voorpagina van het tijdschrift Sculpture (mei-juni 1991) laat duidelijk de Venus van Willendorf zien. In het bijbehorende artikel gaat het over de culturele betekenis van de vrouw in kunstzinnige afbeeldingen. Het model in de afbeelding van het driedimensionale hologram op de voorzijde heeft alles met de inhoud van dit interessante tijdschrift te maken. De lezer moet daarom alles in de context van de verbeelding plaatsen. Exemplaren van dit unieke tijdschrift zijn verkrijgbaar bij de redactie van Optische Fenomenen. De dame op de voorzijde is een fotomodel, waarvan een holografische opname is gemaakt. Deze 3D opname is met behulp van geavanceerde technieken gedrukt in kunststof foliemateriaal. Deze folie is door een speciale drukmachine op de omslag van het tijdschrift aangebracht.

Unieke 3D presentatie van de Venus van Willendorf - 2 Unieke 3D presentatie van de Venus van Willendorf - 3 Unieke 3D presentatie van de Venus van Willendorf - 4


Gerelateerde artikelen