Verbluffende fenomenen en visuele beeldraadsels

28 februari 2014

De succesvolle ontwerppartners Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber hebben ook nu weer een schat aan vermakelijke, leerzame en fascinerende optische illusies bijeen gebracht. De Engelse uitgave is nu in een Duitse versie verkrijgbaar.

Verbluffende fenomenen en visuele beeldraadsels

Optische Täuschungen

Met dit boek beschikt de lezer over een veelheid aan uniek ontworpen illusies en een aantal varianten op de klassieke optische illusies en optische verschijnselen. Verdeeld in 6 series met allerlei vormen en typen illusies krijgt de lezer al snel een warm gevoel om de vele raadsels op te lossen en zich te verdiepen in de achtergronden van illusies en andere visuele verschijnselen. De twee auteurs hebben daarom gezorgd voor een uitgebreide toelichting op het spel van zien en waarnemen en de verwerking van de observaties in onze hersenen. Dat het daarbij regelmatig goed fout gaat wordt al spoedig ervaren bij het kijken naar de eerste kleurrijke plaatjes in het boek. Elke serie sluit af met de oplossing van vragen en opdrachten. Het is de verwondering bij het zien van volledig vervormde figuren, die zo fascinerend op ons werkt. Figuren met zo’n sterke vervorming zijn helemaal niet vervormd! Zelfs de zo overduidelijke antwoorden op de vragen geven irritaties, omdat onze antwoorden veelal fout zijn. Natuurlijk is het antwoord wel juist nadat figuren eerst van links naar rechts en van onder naar boven geanalyseerd worden. Maar dat is juist de charme van dergelijke plaatjesboeken om je te laten verrassen. Sommige bewegingsillusies werken sterk, en zijn aantrekkelijk om naar te kijken om je daarna misschien wel vast te houden.

ISBN 978-3-8094-2398-0,“Optische Täuschungen”, Gianni A. Sarcone en Marie-Jo Waeber, Bassermann Verlag, 2009, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen