Verschijning en bewegingen in kunst van Ulrich Erben

4 oktober 2014

De afwisselend in Düsseldorf, Goch en Bagnoregio levende schilder Ulrich Erben heeft enkele maanden geleden zijn 70ste verjaardag gevierd. Ter gelegenheid hiervan presenteerde het Museum Kurhaus Kleve in 2010 de expositie “SIRIA” met schilderijen van groot formaat die in de jaren 2008-2010 zijn ontstaan. Met hun subtiele kleuren is de eigen ervaring van het licht en de landschappen van het Nabije Oosten gestold in zijn kunstwerken. De reeks „SIRIA“ gaat terug op een reis die Ulrich Erben in 2007 naar Syrië maakte. Daar kreeg hij tijdens reizen door de woestijn indrukken die volgens zijn eigen zeggen “verder reikten dan de figuurlijke waarneming”.

Verschijning en bewegingen in kunst van Ulrich Erben

SIRIA - Erscheinung und Bewegung

Zijn werken in de serie SIRIA zijn concrete afbeeldingen van het licht waarin hij geprobeerd heeft zijn belevenis zichtbaar te maken. De basis van elk schilderij is gevormd door een verticale rechthoek op een verticaal doek (230 x 170 cm) en de kleuren zijn in ongebruikelijke akkoorden geordend en vervuld van een raadselachtig, innerlijk vibreren. De uitgestrektheid en de hitte van de woestijn worden op een directe manier aanschouwelijk, bijna zou men kunnen denken dat men het met een fata morgana te doen heeft. Schilderijen uit andere werksituaties van de afgelopen jaren begeleiden de schilderijen uit de “SIRIA” reeks, zodat ook de nieuwste ontwikkelingen in het werk van Ulrich Erben in het museum zichtbaar worden. Ter gelegenheid van de tentoonstelling is er een compacte catalogus verschenen.

ISBN 978-3-934935-52-5, “SIRIA - Erscheinung und Bewegung”, Ulrich Erben, Guido de Werd en Roland Mönig, Museum Kurhaus Kleve, 2010, 48 pagina’s.

Museum Kurhaus Kleve, Tiergartenstrasse 41, D-47533 Kleve, www.museumkurhaus.de.


Gerelateerde artikelen