Kunstzinnige relaties tussen vrouwelijke surrealisten

5 oktober 2014

Het kunstboek “Surreal Friends” brengt op een bijzondere wijze een ode aan drie surrealistisch kunstenaressen, die vanuit verschillende situaties in het Mexico van de jaren veertig van de vorige eeuw een artistieke vriendschap realiseerden. In het kunstboek staat het creatieve en artistieke werk van de Engelse schilderes Leonora Carrington, de Spaanse schilderes Remedios Varo en de Hongaarse fotografe Kati Horna centraal.

Kunstzinnige relaties tussen vrouwelijke surrealisten

Surreal Friends

Alle drie kwamen door de oorlogshandelingen in het Europa van die tijd naar Mexico om in volle vrijheid aan een kunstzinnige carrière te gaan werken. Alle drie hebben een kunstzinnige achtergrond vanuit de surrealistische stroming al in Europa kunnen ontwikkelen. Zo was Carrington bevriend met Max Ernst. Haar stijl is dan ook duidelijk geïnspireerd door het magische werk van Max Ernst. In het boek maken de lezers op een interessante wijze kennis met het prachtige fotowerk van Kati Horna en het surrealistisch werk van schilderessen Leonora Carrington en Remedion Varo. Mexico was door haar gastvrijheid een belangrijke gastheer voor creatieve en artistieke personen. In dezelfde periode was ook New York gastheer voor meerdere Europese surrealistische kunstenaars. Het boek geeft daar een foto van. Voor kunstliefhebbers en studenten een prachtige uitgave over surrealisme. In 2010 vond in Sainsbury Centre for Visual Arts in de Engelse stad Norwich de expositie “Surreal Friends” plaats (www.scva.org.uk).

ISBN 978-1-84822-059-1, “Surreal Friends”, Stefan van Raay, Joanna Moorhead en Teresa Arcq, Lund Humphries Pb., 2010, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen