Fotografische mensbeelden door visuele reconstructies

6 oktober 2014

Sinds de komst van de fotografie wordt dit beeldmedium voor allerlei doeleinden gebruikt en zeker in de toepassing bij het fotograferen van mensen. Voor zover er officiële normen bestaan over maximale grenzen van het manipuleren van beelden is het fotografisch construeren van een nieuwe identiteit ethisch onverantwoord.

Fotografische mensbeelden door visuele reconstructies

Um/Ordnungen

Het nieuwe studie- en informatieve boek over de historische en culturele aspecten van de kracht van foto’s en het bewerken van foto’s geeft vanuit meerdere invalshoeken een beeld van de ontwikkelingen en wordt ingegaan op het beeld dat een fotografische constructie van de identiteit invloed heeft op de betrouwbaarheid van de visuele reconstructie. De ondertitel van dit studieboek voor beeld- en multimedia-deskundigen en -studenten luidt dan ook “Fotografische mensenbeelden tussen constructie en destructie”.

Het boek bevat een diversiteit van 15 artikelen, geschreven en geïllustreerd vanuit een bepaalde deskundigheid en met bijzondere aandacht voor de invloed van fotomateriaal op meningen en levenshoudingen van groepen mensen. Aan de orde komen onder andere foto’s en gegevens over excessen in de slavenhandel rondom 1863, het gebruik van opnamen van naakte personen door artsen en kunstenaars, foto’s voor de presentatie van politieke ideologieën en een artikel over de beeldkracht van kleurenfoto’s.

ISBN 978-3-7705-4972-6, “Um/Ordnungen”, Klaus Krüger, Leena Crasemann en Matthias Weiβ, Wilhelm Fink Verlag, 2010, 270 pagina’s.


Gerelateerde artikelen