Visuele en optische illusies maken jongeren enthousiast

17 mei 2016

In een robuuste uitvoering met ringband, stevige bladen, kartonnen uitknipbare en uitdrukbare modellen en door een speciale constructie als zelfstandig tafelmodel geschikt voor demonstratie verscheen een set optische illusies voor jongeren thuis en in schoolsituaties. Ook voor volwassenen en verzamelaars van optische illusies biedt deze uitgave weer een schat aan ideeën en proefjes voor vermaak en educatie.

Visuele en optische illusies maken jongeren enthousiast

100 % Illusions d' Optique

De auteurs en illustrator geven op de eerste pagina’s van het werk- en experimentenboek een beeld van eenvoudige geometrische illusies en illusies met eenvoudige vormen en objecten waarin telkens de onderlinge afmetingen een illusionistische rol spelen. Veelal kan een liniaal de raadsels van de illusies oplossen. Aandacht is er vervolgens voor onmogelijke figuren, verschuivingen in gewone parallelle patronen en voor het optische spel met het perspectief. Het vals perspectief wordt gevisualiseerd in een kunstwerk van William Hogarth en het spel van paradoxen van de trap op en trap af lopende monniken door een prent van Maurits C. Escher. Schijfjes met allerlei ogenschijnlijk willekeurige patronen zorgen voor kleurrijke belevenissen.

Door de extra experimentenkaart zijn er veel experimenten mogelijk. Het schaduwspel is al eeuwenoud. Met één of twee handen is het mogelijk om dierenfiguren te projecteren op een wand. Er wordt gespeeld met tangram, met omkeerfiguren, dubbelzinnige figuren, test van Rorschach, anamorfosen en met nuances in grijsvlakken. Meerdere klassieke illusies zijn weergegeven en jongeren leren over kleuren, kleurcontrasten en kleurenblindheid. Het boekje laat lezers kennismaken met stereogrammen, anaglyfenplaatjes, op-art en spontaan bewegende afbeeldingen. Er kan gespeeld worden met de periscoop, spiegels, moire, de traumatroop en de stroboscoop. Een 3D bril voor de anaglyfenplaten is aanwezig.

ISBN 978-2-7470-5387-7, “100 % Illusions d’Optique”, Camille en François Aulas, Bayard Éditions, 2015, 76 klapbare pagina’s en 21 pagina’s met experimenten en modellen.


Gerelateerde artikelen