We communiceren steeds meer met pictogrammen

14 april 2025

Het gebruik van symbolen, grafische tekens, levens- en gezelschapstekens, pictogrammen, beeldspraak, emoji’s en beeldsignalen en -tekens is explosief gestegen door met name digitale media en de wens van afkortingen in tekstberichten en het ondersteunen ervan door figuurtjes in een internationale taal: isotype. Bij exposities in twee musea onder de sprekende titel “The Society of Signs: Pictograms, Signs of Life, Emojis” behoorde onder dezelfde titel een catalogus met uitgebreide teksten uit deze bijzondere beeldenwereld en met natuurlijk een veelheid aan voorbeelden uit de geschiedenis en de ontwikkelingen van beeldtekens.

We communiceren steeds meer met pictogrammen

The Society of Signs: Pictograms, Signs of Life, Emojis

Voor veel lezers zeker interessant om die ontwikkelingen te zien en om te ervaren dat velen daarin beroepsmatig hebben gewerkt en nog steeds met succes telkens weer in staat zijn om nieuwe beeldtekens toe te voegen aan de grote bestaande hoeveelheid beschikbare beeldtekens. Emoji's zijn de ideogrammen of emoticons die gebruikt worden in Japanse elektronische berichten en webpagina's, waarvan het gebruik al snel naar andere landen is verspreid. Er is zelfs opgericht de “International Foundation for Visual Education”. De uitspraak “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden” is na het doornemen van de inhoud duidelijk geworden. Van bijzondere waarde zijn de voorbeelden van ontworpen pictogrammen aan het begin van de 20e eeuw. Een boeiend boek.

ISBN 978-3-7533-0045-0, “The Society of Signs: Pictograms, Signs of Life, Emojis”, Anja Dorn, Maxim Weirich, Isabel Herda, e.a., Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König, 2020, 272 pagina’s.


Gerelateerde artikelen