Wiskundige ontdekkingsreis door ons leven en ons geluk

7 maart 2012

Een deel van ons dagelijkse leven wordt gestuurd door cijfers en getallen. In zijn nieuwe boek beschrijft auteur Marcus du Sautoy vele geheimen, merkwaardigheden, betekenissen en historische feiten over getallen in het mathematische verleden en over de huidige moderne opvattingen, invloeden en de kracht van getallen. Ook het digitale tijdperk doet zijn intrede in zijn mathematische mystery tour door ons leven. Met de inhoud van dit boek is het mogelijk om eindelijk ook miljonair te worden.

Wiskundige ontdekkingsreis door ons leven en ons geluk

Eine mathematische Mystery Tour durch unser Leben

De lezer moet zich daarvoor wel op een bijzondere wijze inspannen en tenminste diverse raadsels kunnen oplossen. Het prijzengeld ligt te wachten op de kraker van de gegeven raadsels. Aan het boek is tevens een website gekoppeld en is het mogelijk om via het scannen van de verschillende QR-codes nog meer informatie te verkrijgen. De lezer kan kennismaken met de beste wiskundige websites. De auteur geeft tips om 6 juiste getallen in de Lotto te voorspellen, maar laat ook de winkans daarop zien.

Op bijzondere wijze start de auteur zijn toer door de historie van getallen met aandacht voor het raadsel van de nooit eindigende rij priemgetallen. Waarom kiest een bekende voetballer het getal 23 als rugnummer en waarom heeft iemand een voorkeur voor het getal 17. Het is zelfs mogelijk om in de wereld van de priemgetallen vreemde verschijnselen te ontdekken. De Italiaanse wiskundige Leonardo da Pisa, Fibonacci genoemd, ontdekte in het jaar 1202 ook een reeks aan getallen bij een onderzoek naar het vermenigvuldigproces van konijnen in biologische zin. Enthousiaste lezers kunnen tevens onderzoeken in hoeverre het eigen telefoonnummer een priemgetal is.

Baanbrekend onderzoek aan priemgetallen werd tevens verricht door wiskundige Carl Friedrich Gauß (1777-1855). Hij was in het bijzonder een wiskundige die graag met getallen speelde en experimenteerde. Ondanks het feit dat mathematica de instrumenten levert om de natuur te onderzoeken, zijn nog lang niet alle geheimen door de natuur prijsgegeven. De auteur geeft in zijn boek wel diverse suggesties om vervelende natuurverschijnselen aan te pakken met hulp van onze kennis over de wiskunde. Misschien helpen magische vierkanten ons oplossingen uit te werken. Voor elke wiskundige en liefhebbers van wiskundige fenomenen een erg leuk boek.

ISBN 978-3-406-62192-5, “Eine mathematische Mystery Tour durch unser Leben”, Marcus du Sautoy, Verlag C.H. Beck, 2011, 318 pagina’s, € 19,95


Gerelateerde artikelen