Beginselen van kleurenleer eenvoudig gepresenteerd

31 augustus 2015

Het compacte boekje “Die kleine Farbenlehre” biedt zowel aan leken en studenten als aan professionele gebruikers van kleur een schat aan informatie over het boeiende en ingewikkelde thema Kleur. Op een begrijpelijke wijze bespreekt de auteur de belangrijkste grondbeginselen van de algemene kleurenleer. Het zien en herkennen van kleur is veelal een subjectieve visuele bezigheid.

Beginselen van kleurenleer eenvoudig gepresenteerd

Die kleine Farbenlehre

Pas in een vergelijking met een bepaald systeem van ordening van kleur is er enige mate van een objectiviteit bij het waarnemen van kleur en het spreken, vergelijken en oordelen over een betreffende kleur. De auteur koppelt naadloos theoretische grondbeginselen aan praktische ervaringen. Na meerdere inleidingen over de belangrijkste kenmerken van kleurenleer, zoals de onderdelen licht en kleur, kleurordening, zwart en wit, het mengen van kleuren en eigenschappen van licht.

Natuurlijk bespreekt de auteur een aantal lichttechnische kenmerken en het ontstaan van de eerste wetenschappelijke publicaties over het kleurenspectrum als een klein gebiedje in het elektromagnetische spectrum. Kleur en kleurcombinaties kunnen de psyche van de mens sterk beïnvloeden en spelen een belangrijke rol in de keuze van de kunstenaar bij zijn schilderkunst. Kleuren kunnen ook optisch bedrog veroorzaken en ontstaan spontaan bij draaiende schijven met bepaalde zwart-wit motieven. De inhoud van dit studieboekje is bijzonder geschikt voor kleurliefhebbers.

ISBN 978-3-86047-258-3, “Die kleine Farbenlehre”, Hans Gekeler, Bechtermünz Verlag, 1997, 199 pagina’s.


Gerelateerde artikelen