Kleur symboliseert sfeer en levenswijze

3 augustus 2015

Vuur rood, oranje warm, koel blauw en elegant zwart zijn enkele voorbeelden van algemeen bekende associaties tussen een bepaalde kleur en het dagelijks gebruikte begrip. Sommige personen hebben het in witte kale ruimten niet naar hun zin en weer anderen worden onrustig in drukke en kakelbonte ruimten. Waarom en hoe mensen reageren op bepaalde kleuren, wordt uitgebreid verklaard in het leerzame boek “Farbe und Feng Shui”.

Kleur symboliseert sfeer en levenswijze

Farbe und Feng Shui

Volgens de grondbeginselen van de oosterse leer Feng Shui heeft elk mens wel één of meer bewuste of onbewuste relaties tot de elementen hout, vuur, aarde, metaal of lucht. Ook kleuren staan volgens Feng Shui in relatie tot één of meer elementen. Groen symboliseert bij voorbeeld het element hout en staat daarbij voor associatieve en gezondheidsbevorderde kracht, geestesverruiming en voor spontaniteit. In beginsel staan de elementen tot elkaar in een wisselende volgorde, intentie en merkbaarheid.

Ontbreekt er één of domineert een ander, dan kan de energie, het “Chi” in de Feng Shui, niet meer ongestoord door het menselijk lichaam stromen. Van de bijna oneindige mogelijkheden van de Feng Shui om deze energiestromen te sturen en te stabiliseren, beschrijft de auteur van dit boek uitsluitend de rol en de zinvolle inzet van kleur in dit verbeteringsproces. Het eerste deel van het informatieve boek gaat voornamelijk over karakteristieken van de afzonderlijke kleuren. Gudrun Mende toont aan de hand van talrijke oefeningen en experimenten, vanuit een langdurige ervaring als leider van studiedagen en seminars, hoe wij onbewust op kleuren reageren en hun werking ervaren.

De harmonieuze leer van de Feng Shui en haar toepassingen in de praktijk staan daarbij op de voorgrond. Voorbeelden voor de juiste toepassing van kleur bij bepaalde probleemstellingen uit het werk of de privé sfeer geven bij beginners van de leer van Feng Shui een goede inleiding in de materie. In het projectdeel van het boek toont de auteur de kleurige beelden in vijftien ruimten, die zij ingericht heeft volgens de gezichtspunten van de Feng Shui. Elk plan is gedetailleerd beschreven en de keuzes toegelicht. Zo krijgt de lezer een waardevol beeld van mogelijkheden om in ruimten een kleurharmonie voor de gehele inrichting te realiseren. De nieuwe resultaten zijn verbluffend. Een boek voor architecten, ontwerpers, studenten en liefhebbers van kleur en de veelzijdige toepassingen om veel te weten te komen over de functionele leer van Feng Shui.

ISBN 3 7667 1587 9, “Farbe und Feng Shui”, Gudrun Mende, Callwey Verlag, 2006, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen