Therapeutische kracht van licht en kleur

30 juli 2015

Het tweede boek in de serie uitgaven over de grondbeginselen en eigenschappen van en de therapeutische mogelijkheden voor de inzet van de fenomenen licht en kleur geeft ook nu weer in deze publicatie een schat aan informatie, achtergronden en vele praktische tips uit diverse praktijk- benaderingen. Het nieuwe boek behandelt in willekeurige volgorde de verschillende thema’s uit het bijbehorende symposium Kleur - Design - Therapie, dat jaarlijks in de herfst door het instituut met een gelijke benaming wordt georganiseerd.

Therapeutische kracht van licht en kleur

Farbe, Licht und Gesundheit

Om het geheel waardevol te ondersteunen heeft dit instituut zich verzekerd van de steun door onder andere de bedrijven Brillux, Caparol, Erfurt en Sikkens. Aan het woord komen toonaangevende experts uit de onderscheidenlijke gebieden van de kleurwetenschap en kleurtoepassingen. Resultaten uit langdurig wetenschappelijk onderzoek, verkregen door experimenten en vele feiten uit praktijkervaringen zijn na de voordrachten op een voortreffelijke wijze in waardevolle artikelen verwerkt. Kleur speelt in vele beroepsgroepen een belangrijke rol in het dagelijks leven en het werk.

Schilders zien in kleur vooral de verf met een bepaalde kleur, artsen kunnen soms aan de kleur op het lichaam een helende diagnose stellen, ontwerpers nemen kleur vanuit esthetisch oogpunt, architecten zetten functionele aspecten van kleur op de voorgrond en therapeuten kiezen kleur voor een behandeling van personen met een bepaalde aandoening. Het tijdens een symposium kijken naar en horen over het werk, ervaringen en het gebruik van kleur door anderen is goed voor de eigen ontwikkeling en verbreding van de scope. Vooral het toepassen van kleur in relatie tot welzijn en gezondheid van de mens heeft veel belangstelling bij deelnemers aan de symposia.

Dankzij de bijdragen in het boek kunnen velen op een comfortabele wijze kennismaken met de belangrijkste facetten van het gebruik en de werking van licht en kleur. Enige bijdragen in het studieboek en referentiebron voor ontwerpers, schilders, therapeuten, psychologen, architecten en geïnteresseerden in de kracht van het fenomeen kleur, lezen als een detective. Het is spannend om te ervaren, dat kleur veel meer is dan een verschijning, een oppervlak of een stof om mee te werken. De inhoud van dit boek is door de vele specifieke theoretische benaderingen van de fenomenen licht en kleur ook geschikt voor de leken, die daardoor een heldere kijk krijgen op de enorme invloed van kleur op de menselijke samenleving.

ISBN 3 939946 00 1, “Farbe, Licht und Gesundheit”, Roland Aull, Verlag Farbe und Gesundheit, 2006, 144 pagina’s.


Gerelateerde artikelen