Kleur en licht dienen als innovatieve werktuigen

2 augustus 2015

Architecten en ontwerpers voor binnen- en buiteninrichtingen maken steeds meer gebruik van de innovatieve werktuigen kleur en licht om hun opdrachten sfeer, frisheid, acceptatie en verwondering mee te geven. De auteur van het nieuwe boek “Kleur en licht” werkt in het dagelijks leven als kunstschilder en ontwerper van interieurs. Vanuit een zelf ontwikkeld concept en de eigenzinnige interpretaties voor combinaties van licht en kleur is een aantrekkelijke vorm van nieuw ontwerp en aantrekkelijke uitstraling ontstaan.

Kleur en licht dienen als innovatieve werktuigen

Farbe und Licht

Hij heeft al vele succesvolle projecten op zijn naam staan. Een groot deel daarvan is in zijn nieuwe boek afgebeeld en besproken en dient als praktijkvoorbeeld voor collega binnenhuisarchitecten en andere ontwerpers van binnen- en buitenruimten. Grote en kleine kantoren, ziekenhuizen, klinieken, expositieruimten, winkels en andere verkoopruimten worden met kleur aantrekkelijke verblijfruimten. Met licht en kleur zijn er oneindige mogelijkheden voor ontwerpers om kleur te brengen in de ruimte. Natuurlijk zijn er beperkingen in de beleving en acceptatie van het betreffende kleurontwerp bij de gebruiker van de ruimte.

Extreem kleurgebruik vraagt om een gedegen voorbereiding en informatie aan de opdrachtgever en waar mogelijk aan de gebruiker van de ruimte. Licht en kleur betekenen leven, vreugde en beleving, maar kunnen gevoeligheden blootleggen. Licht zien we en kleur wordt beleefd. Licht wordt zichtbaar wanneer het door kleur gereflecteerd wordt. Dankzij de innovatieve kracht van de lichtbronnen en armaturen fabrikanten heeft de ontwerper de beschikking over vele mogelijkheden om met licht en kleur te spelen in hun ontwerpen. Kleur maakt licht, ruimte, vorm, beweging, tijd en inhoud zichtbaar en zorgt tevens voor sfeer en gezelligheid.

Kleur zorgt voor identiteit, creativiteit, geborgenheid en kan opwinding veroorzaken. De moderne ontwerper is goed voorbereid en heeft verstand van de werking van kleur op de mens en zijn omgeving waarin hij vaak vertoeft. De auteur geeft veel gewaagde voorbeelden in dit voortreffelijke boek. Na een korte inleiding over het boeiende onderwerp, bespreekt de auteur in zes samenhangende hoofdstukken zijn visie op het gebruik van licht en kleur en zijn eindresultaten aan de hand van foto’s. In hoofdstukken als communiceren met licht en kleur in de privé woonruimten, kleur en licht in de architectuur, kleur en licht in winkels en kantoren, krijgt de lezer een overzichtelijk beeld van de resultaten en mogelijkheden.

Overigens speelt het beschikbaar zijn van voldoende ruimte om de ontwerpen ook in felle kleuren te realiseren een opvallende rol. De laatste twee hoofdstukken zijn gereserveerd voor de achtergronden van een voorbereiding voor het realiseren van een inrichting. Licht, kleur, materiaal en ruimte zijn zo onafscheidelijk met elkaar verbonden, dat de verlichting en het kleurgebruik steeds in samenhang tot het geheel gezien moet worden. Met schetsen en modellen komt de architect tot het te presenteren ontwerp aan de opdrachtgever. Het geheel is als referentiebron zeer praktisch beschreven.

ISBN 978 3 421 03570 7, “Farbe und Licht”, Johannes Klinger, Deutsche Verlags-Anstalt, 2007,
128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen