Bij natuurkunde-onderwijs aandacht voor thema Optica

26 juni 2015

Als aanvulling op een reeks lesmaterialen uit de lesmethode Newton voor het vak natuurkunde in de bovenbouw van havo ontwikkelde uitgever ThiemeMeulenhoff een havo keuzekatern optica. De inhoud van dit katern sluit volledig aan op het actuele examenprogramma natuurkunde. De leerstof die hoort bij dit onderwerp vindt de leerling in het katern en op de methodesite van Newton www.newton-online.nl.

Bij natuurkunde-onderwijs aandacht voor thema Optica

Keuzekatern Optica

Het compacte leerboekje heeft een didactische opbouw die flexibel kan worden ingezet door de opzet ervan. Het katern begint met de introductieparagraaf, waarbij de leerling kennis maakt met het onderwerp vanuit een praktische benadering. Daarna volgen paragrafen als “Het maken van beelden”, “Optische apparaten”, “Eigenschappen van licht” en “Licht uit de ruimte”. Alle standaard begrippen uit het omvangrijke leergebied van zien, waarnemen, licht en kleur zijn gedetailleerd en helder verklaard.

Leerlingen krijgen antwoord op onder andere de vragen als: “Hoe maakt een lens van voorwerpen een beeld?”, “Welke eigenschappen heeft licht?” en “Hoe werkt een spectroscoop?” Het geheel aan leerstof is samenhangend, veelzijdig en verdiepend en is voorzien van veel illustraties en een veelheid aan opdrachten, vraagstukken en kaders met interessante toelichtingen. De benodigde werkbladen voor het uitvoeren van de opdrachten en experimenten vindt de leerling op de Newton methodesite. De behandeling van de Optica is zo duidelijk dat dit boekje ook bijzonder geschikt is voor iedereen met interesse voor optica.

ISBN 978-90-06-31279-9, “Keuzekatern Optica”, Jan Flokstra en Aart Groenewold, ThiemeMeulenhoff, 2013, 52 pagina’s.


Gerelateerde artikelen