Laserfysica als onderdeel in studies op universitairniveau

4 juli 2015

Het leerboek Laserphysik, voor gebruik in meerdere universitaire technische studies, geeft op zeer uitgebreide wijze de natuurkundige grondbeginselen van het laserlicht en zijn interactie met materie. Van dit zeer gewaardeerde en veel gevraagde studieboek verscheen recent een 2e druk. De auteur heeft een aantal aanpassingen doorgevoerd en het aantal vraagstukken met de oplossingen uitgebreid.

Laserfysica als onderdeel in studies op universitairniveau

Laserphysik

De tekst van dit leerboek is een bewerking van een reeks dictaten en voordrachten aan studenten aan de Universiteit Aken (D) en bij het Fraunhofer Instituut voor Lasertechniek in Aken. Om het geheel volledig te maken is bewust ingegaan op de basisbegrippen uit de mechanica, de elektrodynamica en de kwamtummechanica om de concrete natuurkundige vraagstukken uit de optica en de kwantumoptica te kunnen begrijpen en te beantwoorden.

Kennis en ervaring met de hogere wiskunde is absoluut noodzakelijk om de vele theoretische benaderingen te begrijpen en te gebruiken voor een grondige studie van lasertheorie en de geometrische optica. Door de keuze voor de theorie ontbreken in dit boek echter voorbeelden van lasersystemen en hun veelvoudige praktische toepassingen. De auteur heeft de omvangrijke leerstof verdeeld in negentien op elkaar aansluitende hoofdstukken. Het boek begint met de behandeling van de grondbeginselen van de laser en de opwekking van het laserlicht. Daarna volgen alle onderwerpen die behoren tot het vakgebied van de laserfysica.

ISBN 978-3-486-77905-9, “Laserphysik”, Hans-Jörg Kull, Verlag Walter de Gruyter, 2014, 2e druk, 561 pagina’s.


Gerelateerde artikelen