Compacte introductie over de werking van onze ogen

18 december 2014

Het oog is een van de meest opmerkelijke prestaties van evolutie. Voor de mens is het zien één van de belangrijkste zintuigen en een groot deel van onze hersenen zijn voortdurend actief om visuele informatie te verwerken en op te slaan. In deze korte inleiding beschrijft Michael F. Land de ontwikkelingen van onze visuele perceptie en verschillende ogen van zowel mensen als dieren.

Compacte introductie over de werking van onze ogen

The Eye

Hij onderzoekt de werking van het menselijk oog, visuele perceptie, het ervaren van aspecten als kleur, patroonherkenning, ons vermogen om diepte te zien en hoe onze waarneming veelal leidt tot een bewuste of onbewuste reactie. De auteur beschrijft op onderhoudende wijze de belangrijkste onderdelen van het oog, de specifieke eigenschappen en werking ervan en een aantal veel voorkomende afwijkingen in het oog en bij onze visuele waarneming. Hij maakt voor een gedetailleerde uitleg veelvuldig gebruik van illustraties.

Boeiend is zijn beschrijving over de evolutie van het oog. Het ontstaan van de huidige vorm, functie en werking van het oog heeft een heel lange weg afgelegd volgens de resultaten en interpretaties uit wetenschappelijk onderzoek. Telkens is er een verband tussen de ontwikkelingen van het menselijk oog en het oog van dieren. De lezer krijgt een helder beeld van begrippen als accommodatie, de opbouw van het netvlies en het begrip blinde vlek. Een bijzonder informatief boekje voor de oogheelkundige, opticien en liefhebbers.

ISBN 978-0-19-968030-6, “The Eye”, Michael F. Land, Oxford University Press, 2014, 105 pagina’s.


Gerelateerde artikelen