Grondbeginselen van de klassieke geometrie

27 mei 2015

Geometrie, één van de oudste onderdelen van de mathematica, is bijna net zo oud als de menselijke cultuur. Als vakgebied heeft de geometrie altijd een wonderlijke aantrekkingskracht op mathematici en andere beoefenaars van de wiskunde. De fascinatie tot de geometrie heeft de auteur laten besluiten om een studieboek samen te stellen over de grondbeginselen en de relaties van de geometrie tot vele andere onderdelen van de mathematica.

Grondbeginselen van de klassieke geometrie

Introduction to Classical Geometries

Het boek beperkt zich hoofdzakelijk tot de vlakke geometrie en geeft enkele aspecten weer over de driedimensionale geometrie. Het gekozen onderwerp is overzichtelijk, duidelijk en ruim geïllustreerd behandeld in vijf hoofdstukken. In het eerste deel is de Euclidische geometrie beschreven, waarvoor de basis waarschijnlijk al ruim 3000 jaar v.Chr. is gelegd. Daarna komen aan de orde de vlakke, projectieve en de hyperbolische geometrie.

In het vijfde hoofdstuk geeft de auteur aan de hand van onder andere differentiële functies, equivalente relaties en Euclidische postulaten verdiepende les- en leerstof voor studenten, docenten, mathematici en geïnteresseerden in de wiskunde en in de achtergronden van de mathematica. Het studieboek bevat interessante opdrachten, een lijst met aanvullende literatuur en een uitgebreid register met trefwoorden.

ISBN 978 3 7643 7517 1, “Introduction to Classical Geometries”, Ana Irene Ramírez Galarza en José Seade, Birkhäuser Verlag, 2007, 219 pagina’s.


Gerelateerde artikelen