Abstracte werken van drie kunstenaars in één expositie

10 november 2013

Het Kunstmuseum Basel toont tot en met 19 januari 2014 in een drieluik de werken van drie meesters van de abstracte kunst. Piet Mondriaan, Barnett Newman en Dan Flavin zijn drie invloedrijke en vernieuwende kunstenaars met een sterke hang naar het abstracte in de kunst.

Abstracte werken van drie kunstenaars in één expositie

Piet Mondriaan - Barnett Newman - Dan Flavin

Met zuivere kleuren, concrete vormen en nieuwe materialen hebben zij bijna onafhankelijk van elkaar een andere dimensie in de kunst geaccentueerd. Een combinatie van het werk van kunstenaars Piet Mondriaan (1872-1944), Barnett Newman (1905-1970) en Dan Flavin (1933-1996) in één expositie is uniek te noemen en uiterst interessant voor kunststudenten en kunstliefhebbers. Ondanks het generatieverschil tussen Piet Mondriaan en Dan Flavin kunnen werken van beide kunstenaars elkaar versterken en aanvullen. Barnet Newman is bekend door zijn grote gekleurde vlakken, zoals “Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue”, waarvan er inmiddels vier variaties in de kunstwereld bekend zijn. De publicatie bij de expositie beschrijft de achtergronden van de keuze voor deze drieluik en geeft over elke kunstenaar een uitgebreide en geïllustreerde biografie met verrassende wetenswaardigheden over de kunstenaar. Uitgangspunt voor het ontwerp van de expositie is een groep werken van Mondriaan die tussen 1919 en 1921 zijn ontstaan. De icoonachtige werken met uitsluitend horizontale en verticale lijnen, het gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw en de niet-kleuren zwart, wit en grijs. Hij noemde zijn strakke abstracte figuren de “nieuwe vormgeving”.

ISBN 978-3-7757-3684-8, “Piet Mondriaan - Barnett Newman - Dan Flavin”, Simon Baier en Gregor Stemmrich, Hatje Cantz Verlag, 2013, 152 pagina’s.


Gerelateerde artikelen