Ahmed Hassan Zewail (1946-2016)

21 november 2023

De Egyptisch-Amerikaans scheikundige Ahmed Hassan Zewail (1946-2016) won de Nobelprijs voor de scheikundige in het jaar 1999 voor de resultaten van zijn studie naar de overgangstoestanden van chemische reacties met behulp van femtosecondespectroscopie. Hij behaalde zijn bachelor en een master of science aan de Universiteit van Alexandrië. Daarna verhuisde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in 1974 zijn Ph.D. haalde aan de Universiteit van Pennsylvania.

Ahmed Hassan Zewail (1946-2016)

Ahmed Hassan Zewail won de Nobelprijs voor de scheikundige in 1999.

In 1976 kreeg Zewail een faculteitopdracht bij Caltech en is daar blijven werken. In 1982 kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. In 1990 werd hij de eerste Linus Pauling Chair in Chemical Physics. Zewail kan gezien worden als een pionier op het gebied van femtochemie, een studie naar overgangstoestanden van chemische reacties in femtoseconden.

Met moderne pulslasertechnologie bouwde Zewail een ‘slowmotion’-lasercamera waarmee hij overgangstoestanden van chemische reacties stap voor stap kon bestuderen, bijvoorbeeld het moment dat moleculen een verbinding met elkaar aangaan of een verbinding verbreken. Daarnaast deed hij onderzoek naar 4D-elektronenmicroscopie om chemische reacties niet alleen ruimtelijk maar ook in de tijd te bestuderen. Hij ontving onder andere de Benjamin Franklin Medaille en de Grand Collar of the Nile, de hoogste prijs in Egypte.


Gerelateerde artikelen