Alex Katz toont een heldere en sprekende schilderkunst

24 februari 2014

De Amerikaanse kunstschilder Alex Katz heeft al meer dan 50 jaar invloed op het door talloze jonge kunstenaars schilderen van portretten. Zijn manier van aanpak en realisatie van de portretten is inspirerend.

Alex Katz toont een heldere en sprekende schilderkunst

Alex Katz. An American Way of Seeing

Met zijn heldere beelden en zijn kunst om de alledaagse motieven tot een minimum te reduceren, ontstaan sprekende beelden en fascinerende gezichtsuitdrukkingen en in het algemeen met forse afmetingen. De prachtige monumentale kunstwerken zijn geschilderd in krachtige kleuren en tonen de personen in een sprekende helderheid. Vanaf jonge leeftijd vormt hij zich al als kunstschilder en volgt enkele opleidingen in de schilderkunst en beeldtechnieken. In 1954 hield hij zijn eerste solo-expositie in New York. In datzelfde jaar verwerft hij een huis in Lincolnville en richt daar zijn atelier in. Naast portretten, schildert Katz individuele personen en in groepen, zijn landschappen en stillevens en vervaardigt hij sculpturen met mensen in de hoofdrol. In het tweetalige kunstboek krijgen lezers een uitgebreid kunstzinnig beeld van zijn vorming als kunstenaar en perfectionist. Ook de geïllustreerde biografie geeft daar een goed beeld van. In het kunstboek zijn ruim 40 schilderijen uit een periode van 1959 tot 2008 beschreven en afgebeeld.

ISBN 978-3-86678-263-1, “Alex Katz. An American Way of Seeing”, Riitta Valorinta, Guy Tosatto en Guido de Werd, Kerber Verlag, 2009, 136 pagina’s (Duits/Engels).


Gerelateerde artikelen