Geometrie van het licht verwerkt in kunstuitingen

25 februari 2014

Lichtkunst met kunstlicht is geliefd bij meerdere kunstenaars en vele bezoekers van musea, galerieën en lichtinstallaties in gebouwen en in openbare ruimten.

Geometrie van het licht verwerkt in kunstuitingen

James Turrell. Geometrie des Lichts

De Amerikaanse kunstenaar James Turrell is zonder twijfel één van de invloedrijkste lichtkunstenaars van dit moment. In zijn totale oeuvre zijn alle vormen waarin het natuurlijke licht en kunstlicht voorkomen verwerkt. De kunstwerken en installaties vormen telkens een eenheid waarin licht en ruimte op een esthetische wijze samen komen en zich koesteren in het proces van zien en waarnemen. Mede naar aanleiding van een groots opgezette expositie in het Centrum voor Internationale Lichtkunst in het Duitse Unna verscheen de publicatie “James Turrell. Geometry of Light” met een uitgebreid overzicht van het nieuwste resultaat in het lichtproject “Sky Spaces”. In de loop van zijn carrière heeft Turrell “Sky Spaces” tot een handelsmerk weten te realiseren. Artikelen in deze catalogus geven informatie over dit fascinerende project, dat als concept lijkt op het sinds 1974 gebouwde lichtobservatorium in de woestijn van Arizona. Hij verwerkte in de nieuwe Sky Space voor het Centrum voor Internationale Lichtkunst het principe van de Camera Obscura. Het boek laat foto’s en tekeningen zien van het gerealiseerde lichtkunstwerk tussen hemel en aarde. De samensteller van de catalogus toont ook voorbeelden van internationale projecten en sluit het geheel af met de biografie van de internationaal erkende lichtkunstenaar.

ISBN 978-3-7757-2369-5, “James Turrell. Geometrie des Lichts”, Ursula Sinnreich, Hatje Cantz Verlag, 2009, 128 pagina’s (Duits/Engels).


Gerelateerde artikelen