Paul Delvaux's voorliefde voor activiteiten op stations

23 februari 2014

In de historische kern van Luik, de Cité ardente, is Le Grand Curtius een nieuw cultureel rustpunt in een bruisende stad. Met de eerste tentoonstelling “De demain à Delvaux” werden de expositiezalen van het museumcomplex Grand Curtius voor het eerst officieel in gebruik genomen.

Paul Delvaux's voorliefde voor activiteiten op stations

Paul Delvaux, peintre des gares

De werken van de bekende Belgische schilder Paul Delvaux (1897 - 1994) kwamen op een geweldige wijze in het spotlicht. Zijn voorliefde voor treinen, trams, stations en jonge vrouwen zijn op een prachtige wijze zichtbaar op veel van zijn aquarellen en schetsen en op zijn schilderijen op paneel en doek. Zijn grootse meesterwerken zijn vaak van grote afmetingen. Reeds als kind was Delvaux gefascineerd door het spoor. Later werd hij ook gefascineerd door het vrouwelijk schoon en gaf “zijn vrouwen” een bijzondere rol in zijn voorstellingen.

Bij deze eerste expositie in Grand Curtius verscheen een goed verzorgde catalogus met de afbeeldingen van de geëxposeerde kunstwerken en met meerdere artikelen over de belangrijkste episoden uit het werk en leven van de beroemde kunstschilder. De samenstellers van de tentoonstelling en de publicatie laten meerdere schetsen en tekeningen zien van het stationsleven en uit het familiealbum een aantal foto’s en brieven van de kunstenaar. Een mooi kunstboek voor liefhebbers van Delvaux.

ISBN 978-25070-0207-7, “Paul Delvaux, peintre des gares”, Régine Rémon, Editions Luc Pire, 2009, 143 pagina’s.

Le Grand Curtius, Féronstrée 136, B-4000 Luik, www.grandcurtiusliege.be.


Gerelateerde artikelen