Alles wat je al zou willen weten over je eigen brein

11 mei 2014

Hersenonderzoeker Dick Swaab krijgt regelmatig via e-mail vragen van kinderen over de werking van het menselijk brein en vragen over verschillende dagelijkse verschijnselen waar je dan over nadenkt.

Alles wat je al zou willen weten over je eigen brein

Jij bent je brein

Voor het beantwoorden van de meeste e-mailvragen zocht hij de hulp van Jan Paul Schutten. In de vorm van een vraag- en antwoordspel herschreef Dick Swaab zijn bestseller “Wij zijn ons brein” tot het boek “Jij bent je brein”. De twee nieuwsgierige kinderen Jelle en Ionica stellen telkens de vragen over het menselijk brein, die Dick Swaab dan in een begrijpelijke taal weet te beantwoorden. De vragen worden vol vaart en humor behandeld. Ze behandelen onderwerpen als vrije wil, adhd, dementie, autisme, bijna-doodervaringen, de liefde, het religieuze en zelfs het criminele brein. Soms is een onderwerp uitputtend behandeld, zoals het roken en meeroken tijdens een zwangerschap, het uitvoeren van hersenoperaties of het ontwikkelen van een misdadig brein. Bij meerdere antwoorden geven de auteurs aanvullende informatie en bewerkte wetenschappelijke resultaten van diepgaande studies en experimenten. Veel vragen en nog meer antwoorden zijn direct geschikt voor het opnemen in een spreekbeurt of vormen de basis voor een nadere verkenning of voor een speurtocht op het internet. Voor jongeren zeer interessant en voor volwassenen vermakelijk.

ISBN 978-90-450-2362-5, “Jij bent je brein”, Dick Swaab en Jan Paul Schutten, Uitgeverij Atlas Contact, 2013, 224 pagina’s.


Gerelateerde artikelen