Als in een droom

27 april 2015

Alhoewel Odilon Redon (1840-1916) als kunstenaar één van de voorlopers was van de moderne kunst en vooral van het surrealisme, was zijn werk in ruime vorm nog niet te zien in een Duits museum. De expositie “As in a dream” is een absoluut eerbetoon aan deze Franse kunstschilder van het symbolisme. Medewerkers van de Schirn Kunsthalle Frankfurt hebben meer dan 230 schilderijen, tekeningen en litho’s verzameld en daar een geweldige tentoonstelling van gemaakt.

Als in een droom

As in a dream: Odilon Redon

Dankzij de medewerking van verschillende musea en privé personen is een imposant oeuvre getoond. Gedurende de eerste periode van zijn kunstzinnige ontwikkeling heeft Odilon Redon zich niet laten beïnvloeden door de contradictionaire bewegingen van het Romantisme en het Naturalisme vanuit de Barbizon school, maar koos een eigen weg met zijn fijnzinnige tekeningen met een enigszins surrealistische inslag.

Aan het einde van de 19e eeuw gebruikte Redon op een uitbundige wijze scherpe kleurcontrasten en kregen zijn figuren een mysterieuze uitstraling en zelfs een mystieke aura. Ook nu nog hebben zijn kunstwerken een raadselachtige opbouw en roepen bij de kijker nieuwe gedachten op. Een vluchtige blik op zijn kunstwerk is absoluut onvoldoende om te genieten van de inhoud en boodschap van het werk en het kleurgebruik. De verzorgde en dikke catalogus geeft meer dan het werk van Redon. In 2007 was het werk van deze Franse kunstenaar te bewonderen in de Schirn Kunsthalle.

ISBN 978 3 7757 1894 3, “As in a dream: Odilon Redon”, Margret Stuffmann en Max Hollein, Hatje Cantz Verlag, 2007, 235 pagina’s.

Schirn Kunsthalle Frankfurt, Römerberg, D-60311 Frankfurt am Main, www.schirn.de.


Gerelateerde artikelen