Abstracte verdelingen in geometrische kunst

29 april 2015

In het Wilhelm-Hack-Museum vond in de vorige zomer twee exposities plaats over de abstracte kunst in het moderne tijdsbeeld. De ontwerpers van één van de exposities kozen voor de uitwerking van het concept van het actuele kunstthema geometrische abstracties. De catalogus van de gewaardeerde expositie “abstract art now - strictly geometrical” geeft het beeld weer van de nieuwste tendensen en actuele uitdrukkingsvormen binnen de concepten van geometrische abstracties, waarbij naast de schilderkunst ook de kunstuitdrukkingen via het sculptuur, fotografie, film, video en installaties meegenomen worden.

Abstracte verdelingen in geometrische kunst

Abstract art now - structly geometrical?

Een groep van vrij jonge kunstenaars kozen voor het gebruik van traditionele vormen en gaven geheel eigen interpretaties aan de geometrische opbouw van kunstuitingen. Herkenbaar daarin zijn zeker de stromingen ontstaan in de periode van De Stijl en Bauhaus. Aan de andere kant ontstaan er nieuwe vormen van geometrische kunst door het stevige gebruik computersoftware, film en video en architectuur. Ironische en speelse experimenten met nieuwe basismaterialen en media openen wegen naar het ontstaan van expliciete hedendaagse vormen in de geometrische ontwerpen.

Ook de eerste jaren van de 21e eeuw laten een toenemende belangstelling zien voor geometrisch geconstrueerde kunst. In de catalogus geven vooraanstaande kenners een uitstekend beeld over deze erkende kunstvorm en de ontwikkelingen ervan. Eén van de auteurs neemt de lezer mee op haar rondgang langs de werken in de virtuele zalen van het museum. Ze geeft aan de hand van de gebruikte kunstvormen in haar visie een compact beeld van het werk in de gekozen vorm of een mix van vormen.

Daarna geeft het boek van elke kunstenaar een biografie en een beschrijving van het ingezonden werk en de betekenis ervan. Opvallend en zeer kleurrijk is het werk van onder andere Dieter Balzer, Jim Lambie, John Nixon en Torben Giehler. Kinetisch optische effecten zijn verwerkt in het werk van John Armleder, David Moreno en Angela Bulloch. De kunstenaar Manfred Mohr verwerkt zijn idee in een computermodel. De Zuidkoreaanse kunstenaar Won Ju Lim ontwerpt zijn werk met plexiglas en fluorescerend licht. Door gericht licht ontstaan er betoverende lichtsculpturen en door de lichtstraling te variëren geeft hij een speels beeld van licht en schaduw.

ISBN 3 938025 93 X, “Abstract art now - strictly geometrical?”, Lida von Mengden en Theresia Kiefer, Kerber Verlag, 2006, 120 pagina’s.


Gerelateerde artikelen