Rondingen en golven in de abstracte kunst

30 april 2015

De tentoonstelling “Abstract art now - floating forms” maakte deel uit van een tweedelig thematisch zomerprogramma in het Wilhelm-Hack-Museum. Tezamen met “strictly geometrical?” gaven beide tentoonstellingen een beeld van abstracte kunstwerken van jonge en veelbelovende kunstenaars. De abstracte kunst heeft zich sterk ontwikkeld en heeft daarbij nieuwe uitdrukkingsvormen laten ontstaan, die steeds vaker dienen als basis voor nieuwe kunstuitingen.

Rondingen en golven in de abstracte kunst

Abstract art now - floating forms

Deze uitdrukkingsvormen ontstaan uit organische en vloeiende structuren als verf, hars, polyester, glas, hout en olieverven voor schildersdoek. De nieuwe abstracte kunst vormt met de vloeiende en organische vormen nieuwe sprekende beeldverhalen, zonder echter te veel figuratief te worden. Het boek bij de tentoonstelling geeft een overzicht van de meest recente abstracte kunst. Daarbij is er tevens aandacht voor het toepassen van de moderne media als fotografie, film en videokunst.

Het is juist het gebruik van deze media, dat aan de ontwikkeling van abstracte kunst een mate van relevantie geeft. Het gebruik van schilderkunst staat ook nu nog steeds hoog genoteerd bij de kunstenaars en ontwerpers. Voor de liefhebbers en studenten aan de kunstacademie, die de expositie gemist hebben, geeft de catalogus alle relevante informatie over de succesvolle expositie en deze vorm van abstracte kunst op een voortreffelijke wijze weer.

Het gebruik van vloeiende vormen geeft kunstwerken veelal meer een persoonlijke en gevoelige uitstraling dan die van de koelere vormen van geometrische kunst. Ook meerdere voorbeelden uit de auteur dragen bij tot het scheppen van kunst. Het thematische project in het Wilhelm-Hack-Museum te Ludwigshafen (D) kwam tot stand door een samenwerking met toonaangevende deskundigen, instituten en de uitgever van de goed verzorgde en geïllustreerde catalogus. Diverse inleidingen geven een uitstekend beeld over de betekenis van de abstracte kunst in het geweld van de vele moderne experimentele kunstuitingen.

Studenten in de kunstgeschiedenis zien een overtuigend beeld van de eenvoudige kracht van het abstracte. Er is al veel geschreven over de geschiedenis van de abstract-concrete kunst. Aan het begin van de 20e eeuw hebben kunstenaars als Wassily Kandinsky, Kasimir Malewitsch en Hans Arp richting gegeven aan het gebruik van de geometrie in de kunst. Het artikel over deze ontwikkeling is zeer leerzaam en inspirerend. Een selectie uit de beschikbare kunstwerken geeft in een perfecte uitvoering een kleurrijk palet van het werk van meerdere jonge kunstenaars als Ab van Hanegem, Martijn Schuppers, Wolfgang Tillmans, Peter Zimmermann, Thomas Ruff en Marianne Rinderknecht.

ISBN 3 938025 76 X, “Abstract art now - floating forms”, Ulrike Lehmann, Kerber Verlag, 2006, 136 pagina’s.


Gerelateerde artikelen