Andrea Büttner speelt met maatschappelijke thema’s (1)

26 december 2023

Met haar kunstexpositie van bijzondere opstellingen en kunstwerken in museum K21 in Düsseldorf brengt Andrea Büttner (*1972 in Stuttgart) een ode aan complexe en dagelijkse onderwerpen uit het dagelijks leven onder de titel “No Fear, No Shame, No Confusion”. Zij verwerkt meer dan twintig jaar complexe onderwerpen als schaamte, armoede, werk en praktijken van religieuze gemeenschappen, maar ook de historische voortzetting van rechtse ideologieën in ecologische bewegingen of de fetisjisering van ambachten, esthetische en ethische kwesties in haar ontwerpen en kunstzinnige creaties.

Andrea Büttner speelt met maatschappelijke thema’s (1)

Andrea Büttner. No Fear, No Shame, No Confusion

Ze gebruikt daarvoor een hele reeks artistieke expressiemiddelen, waaronder naast houtsneden op groot formaat ook schilderijen, foto's, video-installaties, zeefdrukken, textiel en glasobjecten. Het zijn de kleine en ogenschijnlijk onbelangrijke dingen die met hun resistente esthetiek aansluiten bij een aantal existentiële thema’s in het resultaat van de arbeid van Andrea Büttner en zich daarna in ons bewustzijn verdiepen. Hun locatie specifieke presentatie in de zalen van K21, waarin zowel nieuwe als recente werken te zien zijn, is opgedeeld in drie thematische zalen.

De werken in de eerste zaal zijn gewijd aan de nasleep van traumatische gebeurtenissen zoals die van het nazitijdperk. Büttner is in tegenspraak met de momenteel populaire fantasie van het begrip ‘genezen door kunst’. In de plaats daarvan durft ze ook de historisch paradoxale praktische invullingen en voortzettingen van deze verlossingsbeloften aan te raken. Armoede is het centrale thema in de tweede expositieruimte. (Wordt vervolgd).

Andrea Büttner speelt met maatschappelijke thema’s (1) - 2 Andrea Büttner speelt met maatschappelijke thema’s (1) - 3
Een beeld van de voorzijde van het prachtige en historische gebouw van het museum K21.

ISBN 978-3-941773-70-7, “Andrea Büttner. No Fear, No Shame, No Confusion”, Susanne Gaensheimer en Isabelle Malz, Hatje Cantz Verlag, 2023, 368 pagina’s, D/E, € 48.

K21 - Kunstcollectie NRW, Ständehausstraβe 1, D-40217 Düsseldorf, www.kunstsammlung.de.


Gerelateerde artikelen