Henri Matisse legde een basis voor de stijl van het fauvisme

12 december 2023

De Franse kunstschilder en beeldhouwer Henri Émile Benoît Matisse (1869-1954) staat bekend als een fauvist. Hij stamt uit een bourgeoisie-familie van wevers vanuit vaderskant en leerlooiers vanuit moederskant. Zijn jeugd bracht hij door in een gemeente in de omgeving van zijn geboorteplaats Le Cateau-Cambrésis, waar zijn ouders handel dreven in graan en in een drogisterij.

Henri Matisse legde een basis voor de stijl van het fauvisme

This is Matisse

Hij studeerde rechten en werkte bij het Openbaar Ministerie. In 1890, tijdens een moeizaam herstel van één jaar na een blindedarmoperatie, begon hij prenten te kopiëren. Hij werd door kleuren gegrepen en tegen de voorkeur van zijn familie in richtte Matisse zich op de kunst en met succes gedurende zijn creatieve periode. Matisse's visie op kunst was in wezen decoratief.

Velen beschouwen decoratie als een decadente kunstvorm, maar Matisse had een houding die veel meer in overeenstemming was met die van de popartiesten van de late twintigste eeuw: ze eigenden zich alledaagse voorwerpen toe en maakten er kunst van. Hij hield van de drukte van het straatleven en vermaakte vrienden met zijn briljante mimiek, waarbij hij het uiterlijk van de voorbijgangers imiteerde.

Toen hij kunstenaar werd, vonden mensen van Bohain zijn schilderijen talentloze en onhandige beelden die een werkelijkheid nauwelijks konden overbrengen. “Ik heb geprobeerd mijn inspanningen te verbergen en wenste dat mijn werken de lichte vreugde van de lente zouden hebben.” In het kunstboekje “This is Matisse” krijgen de lezers een beeld van een kunstenaar, die zich voortdurend verder ontwikkelde in het gebruik van kleur en perspectief.

ISBN 978-1-78067-479-7, “This is Matisse”, Catherine Ingram, Laurence King, 2015, 80 pagina’s.


Gerelateerde artikelen