Een fascinerend compendium van pigmenten en kleurstoffen (3)

7 december 2023

Middenin het voortreffelijke theoretisch en tevens praktisch opgebouwde studie- en referentieboek voor alle studenten en docenten in het kunstonderwijs en natuurlijk voor alle professionele gebruikers van kleur en kleuruitingen bevindt zich uitgestrekt over meerdere pagina’s een interessant en gedetailleerd overzicht over de ontwikkelingen en de komst van pigmenten en kleurstoffen.

Een fascinerend compendium van pigmenten en kleurstoffen (3)

Das Farbenbuch

De historische dimensies van de ontdekking en productie van pigmenten en kleurstoffen wordt belicht door een tijdlijn, die duidelijk de data laat zien van het eerste gebruik van de kleurstoffen, vanaf de eerste kunstwerken gemaakt door mensen uit het stenen tijdperk tot de laatste prestaties vanuit de moderne chemie. Auteur Juraj Lipscher geeft in zijn inleiding een uitgebreide toelichting op deze unieke kleurrijke geschiedenislijn.

Het is duidelijk moeilijker om de geschiedenis van de oudere kleurstoffen vast te stellen, vooral omdat pigmenten op verschillende plaatsen en in verschillende tijdsperioden voor het eerst werden ontdekt of geproduceerd. Een verdere complicatie is dat een pigment op een bepaald moment bekend was, maar niet als schildermateriaal werd gebruikt. Hij geeft nog aan dat een pigment als punt op de tijdlijn in veel gevallen slechts een benadering kan zijn.

Een fascinerend compendium van pigmenten en kleurstoffen (3) - 2 Een fascinerend compendium van pigmenten en kleurstoffen (3) - 3
Muurschildering in de grafkamer van farao Eje. Illustratie bij het artikel over de historie van het Egyptisch blauw en groen. Illustratie uit het studieboek en compendium “Das Farbenbuch”.

Dat geldt vooral bij oudere pigmenten. Door de omvang van dit perfect verzorgde studieboek vindt de lezer ook vele foto’s waarop de producties van pigmenten en kleurstoffen zijn afgebeeld. Ook de manier van afdrukken van alle kleurstalen is al een bijzonderheid in deze professionele uitgave. Door de vele historische voorbeelden uit de industrie en handel in pigmenten en kleurstoffen is er sprake van een historisch kijk- en referentieboek, dat thuis hoort in elke bibliotheek van hogescholen en universiteiten.

ISBN 978-3-033-08879-5, “Das Farbenbuch”, Stefan Muntwyler, Juraj Lipscher en Hanspeter Schneider, alataverlag, 2023, 2e druk, 496 pagina’s, € 196, (www.alataverlag.de).


Gerelateerde artikelen