Een fascinerend compendium van pigmenten en kleurstoffen (2)

6 december 2023

Het compendium bevat drie hoofdstukken onder de benamingen “Compendium van de pigmenten en kleurstoffen”, “Resultaten van analyses van pigmenten” en het hoofdstuk “Kleurrijke geschiedenissen”. Het geheel sluit daarna af met een rijke appendix met een beeld van mogelijkheden voor een 18 kleurrige druktechniek, de gegevens over de auteurs, een uitgebreide verklarende begrippen- en woordenlijst en een verklarende trefwoordenlijst.

Een fascinerend compendium van pigmenten en kleurstoffen (2)

Das Farbenbuch

In het eerste hoofdstuk wordt een aantal van 367 pigmenten en kleurstoffen behandeld en maken lezers kennis met een schat aan informatie over de facetten van deze stoffen met klinkende kleurnamen als auripigment, Napelsgeel en kersenpitzwart. Elke kleurstof is bovendien weergegeven als een hoogwaardige poedervormige substantie en is kleurrijk afgebeeld als een handgemaakte kleurstaal.

In het tweede hoofdstuk zijn eerst de fysische en chemische methoden beschreven die worden gebruikt om schilderijen te onderzoeken. Op de volgende pagina’s in dit hoofdstuk vinden de lezers de pigmentanalyses van schilderijen uit alle perioden van de kunstgeschiedenis, van prehistorische grotmaterialen tot hedendaagse kunst. Uitgebreidere kleurlagen vormen dan het volgende deel van dit werk.

Een fascinerend compendium van pigmenten en kleurstoffen (2) - 2

Zo leren we over de verrassende ontdekkingen dat de eeuwenoude beelden oorspronkelijk heel kleurrijk waren, beschrijft Inge Boesken Kanoid haar dertigjarige fascinatie voor paars en beschrijft Stefan Muntwyler de bewogen geschiedenis van het dure ultramarijnpigment. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-033-08879-5, “Das Farbenbuch”, Stefan Muntwyler, Juraj Lipscher en Hanspeter Schneider, alataverlag, 2023, 2e druk, 496 pagina’s, € 196, (www.alataverlag.de).


Gerelateerde artikelen