Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (14)

4 december 2023

Als uitvoering van de veroordeling moest hij drie jaar lang elke week de zeven veroordelingspsalmen lezen. Deze verplichting nam zijn dochter Maria Celeste (1600-1634), zolang zij nog te leven had, van hem over. Zijn sociale contacten werden sterk beperkt.

Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (14)

Zijn laatste jaren van zijn leven bracht hij door in zijn landhuis in Arcetri.

Wel mocht hij zijn dochter Maria Celeste in het klooster San Matteo bezoeken. Galilei had al langere tijd problemen met zijn gezichtsvermogen en is in 1638 blind geworden. De volledige blindheid is waarschijnlijk veroorzaakt door het langdurig waarnemen van zonnestralen. Een verzoek om het huisarrest op te heffen werd evenwel afgewezen.

Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (14) - 2 Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (14) - 3 Filatelistische aandacht voor: Galileo Galilei (14) - 4

Zijn laatste jaren bracht hij door in zijn landhuis in Arcetri. De naam van Galilei werd in oktober 1992 gezuiverd door het excuus van paus Johannes Paulus II en werd hij alsnog een gelovig mens genoemd. Diverse personen in kerkelijke kringen waren al jaren daarvoor overtuigd dat Galilei zeer slecht was behandeld. Inmiddels is het Vaticaan ervan overtuigd dat Galileo Galilei bijdragen leverde aan de ontwikkelingen van onze moderne wetenschap. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen